Aantekeningen


Treffers 701 t/m 750 van 861

      «Vorige «1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 Volgende»

 #   Aantekeningen   Verbonden met 
701 Richard II van Normandië (963 of 966 - Fécamp, 23 augustus 1026), bijg. de Goede, was de oudste zoon van Richard I van Normandië en van Gunnora van Normandië.

Richard volgde zijn vader op als graaf van Normandië in 996. Kort na zijn aantreden, in 996-997, diende hij het hoofd te bieden aan een boerenopstand. Zijn oom Rudolf van Ivry, sloeg de opstand genadeloos neer en liet de leiders van de rebellen de handen en voeten afhakken. Daarna steunde Richard koning Robert II van Frankrijk tegen de hertogen van Bourgondië.

Vikingen gebruikten het Cotentin-schiereiland als uitvalsbasis voor hun aanvallen op Engeland. In 1002 sloot Richard echter vrede met Engeland, en huwelijkte zijn zuster Emma uit aan koning Ethelred II van Engeland. In 1013 werd Ethelred verslagen door Sven Gaffelbaard en Richard bood hem, Emma en hun kinderen toevlucht in Normandië.

Nadat Boudewijn IV van Vlaanderen de Henegouwse stad Valencijn had ingenomen, maakte Richard deel uit van de coalitie onder leiding van keizer Hendrik II die Boudewijn - tevergeefs - bestreed. Hij zocht toenadering tot Odo II van Blois, aan wie hij zijn zuster Margaretha uithuwelijkte en de helft van Dreux als bruidsschat meegaf. Om het verlies van Dreux te compenseren liet hij de versterking Tillières oprichten, maar Odo II van Blois ging nog voor deze versterking afgewerkt was in de aanval. Een derde zuster trouwde met Godfried I van Bretagne, terwijl Richard met Godfrieds zuster trouwde.

In 1014 ontving hij Noorse en Zweedse Vikingen te Rennes en plunderde met hen de Atlantische kusten van Vlaanderen tot Spanje.

Richard organiseerde zijn graafschap en plaatste zijn eigen familie aan het hoofd van de graafschappen van Brionne, Ivry, Évreux, Mortain, Hiémois, Eu en de bisdommen Bayeux en Rouen en creëerde een aantal burggraafschappen. Hiermee had hij feitelijk een echt feodaal systeem opgezet. Een aanzienlijk aantal akten wijst ook op een functionerend administratief centrum. Richard nodigde de Italiaanse hervormer Willem van Volpiano met twaalf monniken uit om een abdij in Fécamp te stichten, waaruit snel andere abdijen werden gesticht. Richard werd begraven in de abdij van Fécamp.

Richard trouwde in het jaar 1000 in de abdij van Mont Saint-Michel met Judith van Bretagne (982 - 16 juni 1017), een zuster van Godfried I van Bretagne. Zij kregen de volgende kinderen:

Adelheid (1000-1038), gehuwd met Reinout I van Bourgondië
Richard III
Robert, vader van Willem de Veroveraar
Eleonora, gehuwd met Boudewijn IV van Vlaanderen
Willem, monnik in Fécamp (ovl. 1025)
Mathilde (ovl. 1033)
Vervolgens verloofde Richard zich met Astrid, dochter van Sven Gaffelbaard, maar deze verloving werd verbroken en zij trouwde met een Deense edelman in Engeland.

In zijn tweede huwelijk trouwde Richard met Popa. Zij kregen de volgende kinderen:

Willem van Arques (ovl. na 1054), graaf van Arques, ook graaf van Talou genoemd. Hij bouwde het kasteel van Arques-la-Bataille. Hij koos de zijde van koning Hendrik I van Frankrijk tegen, zijn neef, de minderjarige Willem de Veroveraar en was gedwongen om de rest van zijn leven in ballingschap door te brengen bij Eustaas I van Boulogne.
Mauger (ovl. Guernsey, 1055), 1037 aartsbisschop van Rouen tot 1055 maar nooit gewijd. Afgezet door Willem de Veroveraar en verbannen naar Guernsey. Bronnen noemen verschillende redenen: steun aan zijn broer Willem, of zijn extravagante en weelderige levensstijl, of een conflict over de bloedverwantschap van Willem met zijn vrouw. Mauger stierf door verdrinking. Hij had een zoon Michel die na 1066 als edelman in Engeland wordt genoemd. 
van Normandië, Richard II (I7196)
 
702 Richardis von Scheyern-Wittelsbach (Kelheim, 1173 - Roermond, 7 december 1231) was een dochter van paltsgraaf Otto I van Beieren en Agnes van Loon. Zij huwde in 1186 met Otto I graaf van Gelre. Richardis was een belangrijk persoon in de Gelderse politiek. Haar familie voerde dezelfde leeuw in haar wapen als de Gelderse graven. Zij was diepreligieus. Na het overlijden van Otto I in 1207 liet ze een woning bouwen op de Elberg in de buurt van het kluizenaarsklooster Bethlehem bij Doetinchem waar zij van tijd tot tijd verbleef. Daar wijdde zij zich aan God en zij steunde de kloostergemeenschap. De Gelderse graven hadden nauwe banden met de cisterciënzer orde met name met het klooster Kamp. Samen met haar man was Richardis lid van de gebedsgemeenschap van de abdij van Altenberg. Einde 12de eeuw had Otto I het plan zelf een cisterciënzer klooster te stichten maar had dit niet ten uitvoer gebracht. Tien jaar na het overlijden van haar man wilde Richardis toetreden tot deze orde. Omdat Gelre geen cisterciënzer klooster bezat stichtte haar zoon graaf Gerard III in 1218 in Roermond het Onze-Lieve-Vrouwenmunster. Richardis werd de eerste abdis van deze vrouwenabdij. De abt van de abdij Kamp werd als visitator aangesteld.

In 1228 stichtte zij het klooster Mariënhorst bij Deventer.[6] Richardis overleefde haar zoon Gerard III graaf van Gelre die in 1229 overleed. Haar kleinzoon Otto II graaf van Gelre en Zutphen verleende in 1231 stadsrechten aan Harderwijk. Waarschijnlijk zijn deze rechten in opdracht van Richardis overgeschreven van de Roermondse rechten.

Richarda werd begraven in de abdij van Roermond.

Kinderen
Uit het huwelijk met Otto I zijn de volgende kinderen bekend:

Hendrik (ovl ca. 1198), mederegent, verloofd met Ada van Holland, dochter van Dirk VII), maar kort daarna overleden en begraven in de Abdij van Rijnsburg
Gerard III van Gelre, opvolger van zijn vader
Aleid, gehuwd met graaf Willem I van Holland
Otto I, bisschop van Utrecht
Irmgard (ovl. na 1230), gehuwd met graaf Adolf I van der Mark
Margaretha (-1264), gehuwd met graaf Lotharius II van Ahr en Hochstädten, broer van aartsbisschop Koenraad van Keulen
Mechtildis, gehuwd met graaf Hendrik II van Nassau 
van Beieren, Richarda (I7162)
 
703 Ridder in de orde van Oranje Nassau Tameling, Paulus Everhardus (I6968)
 
704 Robert de Duivel, ook de Schitterende genoemd (ca. 1000/1010 - Nicea (Turkije) 2[1] of 22 juli 1035) was hertog van Normandië en de vader van Willem de Veroveraar. Hij was de zoon van hertog Richard II van Normandië en Judith, dochter van Conan I van Bretagne.

Na de dood van zijn vader volgde zijn oudere broer Richard hem op als hertog van Normandië terwijl Robert graaf van Hiémois werd. Richard stierf in 1027, hij werd vermoedelijk vergiftigd, en werd opgevolgd door Robert. De plotselinge dood van zijn broer terwijl hij zelf belanghebbende was als erfgenaam, maakte Robert wel verdacht en leverde hem de bijnaam "de Duivel" op. "Robert de Duivel" is ook een figuur uit sprookjes. Robert nam op grote schaal kerkelijke bezittingen in beslag om te verdelen onder zijn vazallen en zo hun trouw te verzekeren. Daardoor kwam hij in conflict met de bisschop van Bayeux en zijn oom Robert de Deen, aartsbisschop van Rouen, maar hij wist hun verzet te breken.

Robert steunde in 1028 Boudewijn IV van Vlaanderen tegen zijn opstandige zoon, Boudewijn V van Vlaanderen en verwoestte het kasteel van Chocques. In de strijd van de toenmalige koning Hendrik I van Frankrijk tegen diens broer en moeder steunde Robert in 1031 de koning, waarvoor deze hem beloonde met het grondgebied van Vexin. In dat jaar bood hij onderdak aan Eduard de Belijder die Engeland was ontvlucht. Een poging om Eduard met een vloot te helpen tegen de Denen in Engeland mislukte door een storm. Robert gebruikte toen de vloot om de hertog van Bretagne te onderwerpen, die probeerde om zich aan de Normandische invloed te onttrekken. Robert stichtte de abdij van Cerisy-la-Forêt, van Montivilliers en die van Sainte-Trinité te Rouen.

Nadat hij zijn zoon Willem tot zijn erfgenaam had aangesteld, ging hij op bedevaart naar Jeruzalem. Volgens de Gesta Normannorum Ducum reisde hij via Constantinopel en werd daar ontvangen door Michaël IV Paphlagon. Hij bereikte Jeruzalem en stierf op de terugreis in Nicea op 22 juli 1035. Robert werd daar begraven in de Maria-kerk. Sommige bronnen schrijven zijn dood toe aan vergif en dateren het op 2 juli. Zijn zoon Willem, acht jaar oud, volgde hem op.
Volgens de historicus William van Malmesbury verzond Willem rond 1086 een gezantschap naar Constantinopel en Nicaea om het lichaam van zijn vader terug te brengen naar Normandië om het daar te begraven. De toestemming om het lichaam mee te nemen werd verkregen, maar tijdens de terugtocht door Apulië (Italië) kwam het bericht dat Willem was overleden. De leden van missie besloten toen het lichaam van Robert in Italië te begraven.

Uit de verbintenis (niet-kerkelijk huwelijk volgens de "more Danico", het gewoonterecht van de Vikingen) met Herleva van Falaise werden twee kinderen geboren:

Willem de Veroveraar (1028 - 1087)
Adelheid (1026 - 1090), achtereenvolgens gehuwd met Engelram II van Ponthieu, heer van Aumale, en daarna met Lambert II, graaf van Lens, en met Odo II van Champagne. 
de Duivel, Robert (I7194)
 
705 Roelof Tamming en zijn vrouw lenen regelmatig grote bedragen.
Roelof Tamming en Eemtje Zegering lenen van heer R. Tiadens 1500 gulden op 10-7-1761. Getuige is Klaas Tamming.[33] Ette Roelof Tamming en huisvrouw van Zuidlaren lenen op 1-6-1773 2800 gulden van heer A.C. Grave van Heiden tot Laarwoud, drost.[34]
Roelof Tamming van Zuidlaren leent 4000 gulden op 22-8-1782 van Focke Gerrits; Geert Willems Kuiper, diaconen van Slochteren 4000 gulden op 22-8-1782[35] en nogmaals 4000 gulden van dezelfden op 10-10-1783.[36] Op 15-5-1783 leent ette Roelof Tamming van Zuidlaren 1100 gulden van dominee Herman Knock van Windeweer.[37]
Ette Roelof Tamming leent 200 gulden van Geert Willems Kuiper en huisvrouw op 4-12-1782.[38]
ette Roelof Tamming van Zuidlaren leent van B. Barlagen 1500 gulden, vanwege afbetaling van leningen aan Roelof Rosing; Jan Carstens; Roelof Jans op 6-2-1782.[39]
Ette Roelof Tamming van Zuidlaren leent van Edsko P. Smid en vrouw van Groningen 500 gulden op 16-10-1783.[40]
Ette Roelof Tamming van Zuidlaren lenen van S.P.A. Grave van Heiden tot Laarwoud, drost 1400 gulden op 2-8-1784.[41] Het bedrag is de helft van 2800 gulden door wijlen de vader van de crediteur A.C. Grave van der Heide aan Roelof Tamming en wijlen zijn huisvrouw Eempje Zegering geleend op 1-6-1773. De andere helft blijft ten laste van landspander W. Carst nom. ux. Hindrikje Tamming als erfgenaam van haar moeder E. Zegering.
Ette Roelof Tamming van Zuidlaren leent van Jacob Jans Strating 200 gulden op 9-12-1784.[42]
Op 25-4-1756 geven de ette R. Tamming en Otto Tamming van Zuidlaren voor zich en cons. de erfenis aan van Marchien Pieters in 1749 te Noordlaren overleden.[43]
Roelof Tamming wordt als keuter en ette genoemd in het haardstedenregister te Zuidlaren van 1774 met daarbij de vermelding: "Roelf Tamming keuter en Ette, welkes schoonsoon Willem Carst bij hem in huis wonende Landspander is". In 1794 wordt de oud ette R. Tammink te Assen genoemd. 
Tamming, Roelof Clasens (I6488)
 
706 Rol van strafzaken (bedelarij)
Bron: Rolboeken arr. rechtbankenSoort registratie: Rolboeken arr. rechtbanken inschrijving(Akte)datum: 07-08-1865Plaats: Sneek
Gedaagde Rinske Westerdijk (wasvrouw) wonende te Leeuwarden
Bronvermelding
Rol van strafzaken, archiefnummer 18-03, Arrondissementsrechtbank Sneek - Tresoar, inventarisnummer 40, aktenummer 3555
Periode: 1854-1865

Rol van strafzaken
Bron: Rolboeken arr. rechtbankenSoort registratie: Rolboeken arr. rechtbanken inschrijving(Akte)datum: 27-07-1868Plaats: Leeuwarden
Gedaagde Adrianus Jacobs
Gedaagde Renske Westerdijk
Gedaagde Lambertus Rousfeau
Bronvermelding
Rol van strafzaken, archiefnummer 18-02, Arrondissementsrechtbank Leeuwarden - Tresoar, inventarisnummer 90, aktenummer 1101
Periode: 1866-1868 
Westerdijk, Rinske (I717)
 
707 Rolijna Maria Trip (1740-1823); trouwde in 1765 Willem Carel Hendrick des H.R.Rijksgraaf van Randwijck (1730-1803), luitenant-generaal infanterie, commandant van Groningen en Nijmegen Trip, Rozijna Maria (I9209)
 
708 Rollo de Noorman (ca. 846 – 933), later gedoopt als Robert, was een Vikingkrijgsheer. Mogelijk dient hij vereenzelvigd te worden met Hrolf Ganger (Oudnoords voor Hrolf de Wandelaar). Hij zou zo genoemd zijn omdat hij een grote en zware man was en geen toenmalig paard sterk genoeg was[1] om hem te dragen en hij dus altijd moest lopen. In ieder geval is Rollo een Latijnse of Franse versie van de naam Hrolf.

Jeugd
Rollo zou een zoon zijn van Rognvald Eysteinsson en Ragnhilda. Na de dood van zijn vader moest hij vluchten uit Noorwegen. Hij is eerst naar familie op de Orkney-eilanden getrokken, en daarna naar familie op de Hebriden. In deze tijd is hij met een onbekende Keltische vrouw getrouwd. Uiteindelijk vestigde hij zich in Deens Engeland (Danelaw). Van daaruit gaf hij leiding aan een gezamenlijk Deens-Noors-Engelse plundertocht in Groter-Friesland en langs de benedenloop van de Rijn.

In 885 was hij een van de aanvoerders van de Vikingen tijdens het beleg van Parijs. Nadat het beleg was opgeheven leidde hij een plundertocht door Bourgondië.

In 896 doodde hij graaf Berengar van Bayeux (markgraaf van Neustrië), die eerdere Vikingaanvallen had afgeslagen, en nam zijn dochter Poppa tot vrouw.

Graaf van Normandië
In 911 werd Rollo tijdens een nieuwe rooftocht verslagen bij Chartres. Koning Karel de Eenvoudige besloot echter zaken met Rollo te doen en gaf hem met het Verdrag van Saint-Clair-sur-Epte het gebied rond de Seine-monding in leen, met Rouen als hoofdstad. Rollo nam daarmee de verplichting op zich om de rivier (en dus de stad Parijs) te verdedigen tegen andere Vikingen. Rollo liet zich dopen, scheidde van Poppa en trouwde met Gisela - een dochter van Karel. Volgens de overlevering was er een groot protocollair probleem: om leenman te worden moest Rollo knielen voor de koning en zijn voet kussen maar hij weigerde dat te doen. Bij wijze van compromis zou een van zijn ondergeschikten dat doen, maar die wilde ook niet knielen maar bukte, pakte de voet van de koning en tilde die zover op dat de koning zijn evenwicht verloor en achterover viel. Rollo trouwde in 919 weer met Poppa nadat Gisela was overleden.

Rollo heeft zich goed aan de afspraak gehouden om de Seine tegen andere Vikingen te verdedigen. Maar wel bleef hij zelf oorlog voeren en plundertochten houden in de rest van West-Francië. Hij breidde zijn macht uit tot de rivier de Vire maar bracht na verloop van tijd wel rust in zijn eigen graafschap. Daardoor konden de kloosterlingen van Rouen terugkeren naar hun kloosters, met hun relieken en kostbaarheden.

In 923 hield Rollo nog een plundertocht, samen met de Vikingen die zich aan de Loire hadden gevestigd. Koning Rudolf, Herbert II van Vermandois en Hugo de Grote, probeerden hem te onderwerpen maar werden in 924 door Rollo verslagen. Rudolf was gedwongen om Rollo ook de omgeving van Bayeux en Caen in leen te geven. Daarmee kreeg Normandië ongeveer zijn huidige vorm. In 925 hield Rollo een veroverings- en plundertocht naar Vlaanderen, Amiens en Noyon. Koning Rudolf en Herbert van Vermandois vielen daarop Normandië binnen, maar werden door Rollo tegengehouden. Wel kreeg hij toen te maken met een opstand in de regio rond Bayeux en een tegenaanval van Arnulf I van Vlaanderen. Die veroverde Eu en verbrandde de versterking met allen die daarin waren. Door bemiddeling van Hugo de Grote werd een vrede gesloten waarbij Rollo al zijn Vlaamse veroveringen weer afstond.

Rollo was weliswaar gedoopt maar bleef zijn leven lang zijn oude geloof trouw en voedde ook zijn kinderen daarin op.[bron?] Volgens de overlevering liet hij voor zijn dood 100 christelijke gevangenen doden, ter ere van de Noorse goden en verdeelde hij 100 pond goud over een aantal kerken, blijkbaar om zich zo dubbel te verzekeren van een goed hiernamaals. Rollo is begraven in de kathedraal van Rouen.

Huwelijken en kinderen
Rollo was driemaal gehuwd. Uit zijn eerste huwelijk met een onbekende Keltische vrouw kreeg hij:

mogelijk Kadline, die met een Schotse koning zou zijn getrouwd
mogelijk Niederga
Ongeveer 886 trouwde hij Poppa (ca. 870 - na 919), dochter van Berengar van Bayeux. Rollo scheidde van haar in 912 maar ze hertrouwden in 919. Zij kregen de volgende kinderen:

Willem I van Normandië, die zijn vader opvolgde als graaf van Normandië. Zijn afstammeling Willem de Veroveraar veroverde in 1066 Engeland.
Gerloc (917 - na 969), na haar doop Adela genoemd, trouwde in 935 met Willem III van Aquitanië
Het huwelijk met Gisela, buitenechtelijke dochter van Karel de Eenvoudige, bleef kinderloos. 
de Noorman, Rollo (I7202)
 
709 Romanos II (° 938- † 15 maart 963), zoon en opvolger van Constantijn Porphyrogenitos, was van 959 tot aan zijn dood keizer van het Byzantijnse Rijk.

Romanos II (Grieks: ??µa??? ??) was een zoon van keizer Constantijn VII en zijn echtgenote Helena Lecapena (een dochter van Romanos I Lekapenos). Reeds als kind werd hij uitgehuwelijkt aan Berta (± 930 - 949), een buitenechtelijke dochter van Hugo van Arles († 947), koning van Italië. Zij werd bij die gelegenheid omgedoopt tot Eudokia.

Op 6 april 945, na de afzetting van Romanos I, stelde Constantijn VII zijn zoon aan tot medekeizer. Toen Bertha-Eudokia in 949 was overleden, realiseerde Romanos de belofte van zijn vader dat hij zelf zijn nieuwe bruid mocht kiezen. Zijn keuze viel op Anastaso, de dochter van een herbergier, met wie hij in 956 trouwde en wier naam hij meteen veranderde in Theophano.

In november 959 volgde de 21-jarige Romanos II zijn overleden vader op. Boze tongen beweerden dat Constantijn VII vergiftigd was, en dat zijn zoon óf zijn vrouw zijn dood hadden bespoedigd. Onmiddellijk voerde Romanos een grondige zuivering door aan het keizerlijke hof. De meeste van zijn vaders medewerkers werden vervangen door vrienden van hemzelf of van zijn vrouw. Ook zijn moeder, keizerin-weduwe Helena, én haar dochters moesten het paleis verlaten en werden ondergebracht in kloosters. Niettemin groeiden de meeste van Romanos' gunstelingen uit tot bekwame bestuurders, onder meer de eunuch Joseph Bringas.

De genotzuchtige keizer kon ook de militaire aangelegenheden overlaten aan de bekwame leiding van zijn generaals, in het bijzonder de gebroeders Leo en Nikephoros Phokas. Deze laatste werd in 960 uitgestuurd om Kreta op de Moslims te heroveren. Na een lastige campagne, en aan het eind van de 9 maanden aanslepende belegering van Candia bracht hij het eiland opnieuw onder Byzantijns bestuur. Na een schitterende triomf in de hoofdstad werd Nikephoros naar de oostelijke grens uitgestuurd, waar hij Cilicië en zelfs Aleppo veroverde in 962. Intussen hadden ook zijn broer, Leo Phokas, en Marianus Argyrus een Hongaarse invasie in de Byzantijnse Balkan afgeslagen.

Na een vermoeiende jachtpartij werd Romanos II plots ziek en overleed op 15 maart 963. Opnieuw vermoedden boze tongen daarin de hand van keizerin Theophano.

Beoordeling
Romanos II was een onbekwame keizer, maar zijn afhankelijkheid van zijn vrouw en van bureaucraten als Josephus Bringas hebben niettemin geresulteerd in een doeltreffend bestuur. Toch leidde een en ander tot toenemende wrevel bij de adel, waarbij zich ook de militaire leiding aansloot.

Nakomelingen
Romanos II heeft zijn huwelijk met Bertha van Italië, dochter van Hugo van Arles, wellicht nooit geconsummeerd. Zijn tweede vrouw Theophano schonk hem minstens drie kinderen:

Basileios (957-1025);
Constantijn (960-1026);
Theophanu(960-991), die trouwde met keizer Otto II;
Anna, die trouwde met Vladimir van Kiev. 
van Byzantium, Romanos II (I7967)
 
710 Rotrude van Trier (afwisselend gespeld als Chrotrude, Chrotrud, Rotrude, Chotrude, Chrotude, Chrotrudis, op zijn Frans ook bekend als Rotrou de Trèves) (Austrasië, ca. 690 - ?, 724), mogelijk de dochter [1] van de heilige Liutwin, rond 700 bisschop van Trier, was de eerste vrouw van Karel Martel en zodoende ook (lineair) de grootmoeder van Karel de Grote.

Rotrude trad rond het jaar 709 in het huwelijk met Karel Martel, een onwettige zoon van Pepijn van Herstal, met wie ze 5 kinderen kreeg:

Voetnoten
[1] ? Het is lang niet zeker dat zij inderdaad de dochter was van St. Liutwin, bisschop van Trier 
van Trier, Rotrude (I7098)
 
711 Rotterdam to Liverpool 11 May 1906
Voyage Information
Ship Name Cyrmic
Vessel Type Screw Steamship
Departure Unknown Date from Rotterdam
Arrival 11 May 1906 at Liverpool
Elzinga, Aaltje
Aaltje Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 11 May 1906. Read about the voyage.
Age 26-
Cash Payment f 310.00
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 217.50
First Name Aaltje
Number 28
Occupation Domestic
Party Requesting Reservation Rotterdam
Sex F
Last Name Elzinga
$ Surplus 34.84
£ S P -9-

Liverpool to Boston 11 May 1906
Voyage Information
Ship Name Cymric
Vessel Type Screw Steamship
Departure 11 May 1906 from Liverpool
Arrival Unknown Date at Boston
Source British Mission Register. Film Number 25694. Book/Volume: 1826-1828. Notes: The dates on this are between 1903 and 1914
Elzingata, Aaltje
Aaltje Elzingata travelled from Liverpool to Boston 11 May 1906. Read about the voyage.
Age 26
Booking Point Salt Lake
Destination S.L.
Gender F
First Name Aaltje
Origin Dutch, Ndls
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Netherland
Last Name Elzingata 
Elzinga, Aaltje (I1019)
 
712 Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906
Voyage Information
Departure 23 Oct 1906 from Rotterdam
Arrival 25 Oct 1906 at Liverpool
Notes Batavier

Elzinga, Anne
Anne Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 55
Cash Payment 910.00, 380.00
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Anne
Number 28
Occupation Boatman
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex M
Last Name Elzinga
$ Surplus 144.76
£ S P 1-10-0

Elzinga, Lijke v/d Doiesum
Lijke v/d Doiesum Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 58
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Lijke v/d Doiesum
Number 29
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex F
Last Name Elzinga

Elzinga, Ewe
Ewe Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 34
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Ewe
Number 30
Occupation Boatman
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex M
Last Name Elzinga

Elzinga, Johanna
Johanna Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 31
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Johanna
Number 31
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex F
Last Name Elzinga

Liverpool to Montreal 25 Oct 1906
Voyage Information
Ship Name Canada
Vessel Type Screw Steamship
Departure 25 Oct 1906 from Liverpool
Arrival Unknown Date at Montreal
Source British Mission Register. Film Number 25694. Book/Volume: 1826-1828. Notes: The dates on this are between 1903 and 1914.

Elzinga, Anne
Anne Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 55
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Gender M
First Name Anne
Marital Status M
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Lykr v/d D.
Lykr v/d D. Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 58
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Gender F
First Name Lykr v/d D.
Marital Status M
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Ene
Ene Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 34
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Extractor Notes In the marital status column there was originally an M, but that was crossed out and an S was put next to it.
Gender M
First Name Ene
Marital Status S
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Johanna
Johanna Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 31
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Extractor Notes In the marital status column there was originally an M, but that was crossed out and an S was put next to it.
Gender F
First Name Johanna
Marital Status S
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Citation
"Vermont, St. Albans Canadian Border Crossings, 1895-1924," database with images,
FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-37867-8821-75?cc=2185163 :
accessed 15 September 2015), (M1464) Manifests of Passengers Arriving in the St. Albans, VT,
District through Canadian Pacific and Atlantic Ports, 1895-1954 > Roll 43, Oct-Nov 1906 >
image 107 of 426; citing NARA microfilm publications M1461, M1463, M1464, and M1465 (Washington, D.C.:
National Archives and Records Administration, n.d.).

Notes
Anne, Lyfke, Ewe and Johanna Elzinga immigrated to the United States from the Netherlands on the S.S. Canada
sailing from Liverpool, England 25 October 1906, arriving at Port of Montreal, Quebec on 3 November 1906.
Aaltje Elzinga, their daughter, was living in Salt Lake City, and a friend Cornelius Pander Dor
at 2406 South State Street in Salt Lake City, They were second-cabin passengers. 
van Driessum, Lijfke (I342)
 
713 Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906
Voyage Information
Departure 23 Oct 1906 from Rotterdam
Arrival 25 Oct 1906 at Liverpool
Notes Batavier

Elzinga, Anne
Anne Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 55
Cash Payment 910.00, 380.00
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Anne
Number 28
Occupation Boatman
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex M
Last Name Elzinga
$ Surplus 144.76
£ S P 1-10-0

Elzinga, Lijke v/d Doiesum
Lijke v/d Doiesum Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 58
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Lijke v/d Doiesum
Number 29
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex F
Last Name Elzinga

Elzinga, Ewe
Ewe Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 34
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Ewe
Number 30
Occupation Boatman
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex M
Last Name Elzinga

Elzinga, Johanna
Johanna Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 31
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Johanna
Number 31
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex F
Last Name Elzinga

Liverpool to Montreal 25 Oct 1906
Voyage Information
Ship Name Canada
Vessel Type Screw Steamship
Departure 25 Oct 1906 from Liverpool
Arrival Unknown Date at Montreal
Source British Mission Register. Film Number 25694. Book/Volume: 1826-1828. Notes: The dates on this are between 1903 and 1914.

Elzinga, Anne
Anne Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 55
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Gender M
First Name Anne
Marital Status M
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Lykr v/d D.
Lykr v/d D. Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 58
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Gender F
First Name Lykr v/d D.
Marital Status M
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Ene
Ene Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 34
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Extractor Notes In the marital status column there was originally an M, but that was crossed out and an S was put next to it.
Gender M
First Name Ene
Marital Status S
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Johanna
Johanna Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 31
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Extractor Notes In the marital status column there was originally an M, but that was crossed out and an S was put next to it.
Gender F
First Name Johanna
Marital Status S
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Citation
"Vermont, St. Albans Canadian Border Crossings, 1895-1924," database with images,
FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-37867-8821-75?cc=2185163 :
accessed 15 September 2015), (M1464) Manifests of Passengers Arriving in the St. Albans, VT,
District through Canadian Pacific and Atlantic Ports, 1895-1954 > Roll 43, Oct-Nov 1906 >
image 107 of 426; citing NARA microfilm publications M1461, M1463, M1464, and M1465 (Washington, D.C.:
National Archives and Records Administration, n.d.).

Notes
Anne, Lyfke, Ewe and Johanna Elzinga immigrated to the United States from the Netherlands on the S.S. Canada
sailing from Liverpool, England 25 October 1906, arriving at Port of Montreal, Quebec on 3 November 1906.
Aaltje Elzinga, their daughter, was living in Salt Lake City, and a friend Cornelius Pander Dor
at 2406 South State Street in Salt Lake City, They were second-cabin passengers. 
Elzinga, Ewe (I452)
 
714 Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906
Voyage Information
Departure 23 Oct 1906 from Rotterdam
Arrival 25 Oct 1906 at Liverpool
Notes Batavier

Elzinga, Anne
Anne Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 55
Cash Payment 910.00, 380.00
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Anne
Number 28
Occupation Boatman
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex M
Last Name Elzinga
$ Surplus 144.76
£ S P 1-10-0

Elzinga, Lijke v/d Doiesum
Lijke v/d Doiesum Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 58
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Lijke v/d Doiesum
Number 29
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex F
Last Name Elzinga

Elzinga, Ewe
Ewe Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 34
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Ewe
Number 30
Occupation Boatman
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex M
Last Name Elzinga

Elzinga, Johanna
Johanna Elzinga travelled from Rotterdam to Liverpool 23 Oct 1906 - 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 31
Destination Salt Lake
Extractor Timothy Keller
Fare 227.50
First Name Johanna
Number 31
Party Requesting Reservation Amsterdam
Sex F
Last Name Elzinga

Liverpool to Montreal 25 Oct 1906
Voyage Information
Ship Name Canada
Vessel Type Screw Steamship
Departure 25 Oct 1906 from Liverpool
Arrival Unknown Date at Montreal
Source British Mission Register. Film Number 25694. Book/Volume: 1826-1828. Notes: The dates on this are between 1903 and 1914.

Elzinga, Anne
Anne Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 55
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Gender M
First Name Anne
Marital Status M
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Lykr v/d D.
Lykr v/d D. Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 58
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Gender F
First Name Lykr v/d D.
Marital Status M
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Ene
Ene Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 34
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Extractor Notes In the marital status column there was originally an M, but that was crossed out and an S was put next to it.
Gender M
First Name Ene
Marital Status S
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Elzinga, Johanna
Johanna Elzinga travelled from Liverpool to Montreal 25 Oct 1906. Read about the voyage.
Age 31
Booking Point Salt Lake
Destination Salt Lake
Extractor Notes In the marital status column there was originally an M, but that was crossed out and an S was put next to it.
Gender F
First Name Johanna
Marital Status S
Origin Dutch, Nlds
Origin Type Nationality, From What Mission
Passenger Type Dutch
Last Name Elzinga

Citation
"Vermont, St. Albans Canadian Border Crossings, 1895-1924," database with images,
FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1961-37867-8821-75?cc=2185163 :
accessed 15 September 2015), (M1464) Manifests of Passengers Arriving in the St. Albans, VT,
District through Canadian Pacific and Atlantic Ports, 1895-1954 > Roll 43, Oct-Nov 1906 >
image 107 of 426; citing NARA microfilm publications M1461, M1463, M1464, and M1465 (Washington, D.C.:
National Archives and Records Administration, n.d.).

Notes
Anne, Lyfke, Ewe and Johanna Elzinga immigrated to the United States from the Netherlands on the S.S. Canada
sailing from Liverpool, England 25 October 1906, arriving at Port of Montreal, Quebec on 3 November 1906.
Aaltje Elzinga, their daughter, was living in Salt Lake City, and a friend Cornelius Pander Dor
at 2406 South State Street in Salt Lake City, They were second-cabin passengers. 
Elzinga, Johanna (I453)
 
715 Sahak (ca. 350-439) was patriarch van de Armeens-apostolische Kerk (387-426 en 430-439). Onder zijn leiding werd het Armeens alfabetontworpen en werd de bijbel en de liturgie in het Armeens vertaald. Hij wordt "de Grote" genoemd en wordt door de Armeense kerk als heilige vereerd.

Sahak werd opgevoed in Constantinopel en ontving daar een uitstekende literaire opleiding. Vaak wordt vermeld dat hij toen een wees zou zijn maar daarmee wordt vermoedelijk alleen bedoeld dat zijn moeder zeer jong is overleden.

Politieke situatie
In 387 wordt Sahak gekozen tot patriarch. In datzelfde jaar wordt Armenië verdeeld in een westelijk Romeins en een oostelijk Perzisch deel. In het Romeinse deel wordt het Syrisch dat vanouds als kerktaal werd gebruikt, verboden. In plaats daarvan moet verplicht het Grieks worden gebruikt, hierdoor begint de Armeense samenleving te helleniseren. In het Perzische deel is het gebruik van Grieks juist streng verboden. Door deze ontwikkeling wordt de nationale en religieuze eenheid van Armenië sterk bedreigd.

Betekenis als Patriarch
Sahak leeft met 60 volgelingen in een klooster. Om de Armeense kerk en taal te behouden vertaalt Shahak met zijn medewerkers de Syrische bijbel naar het Armeens (met gebruik van Griekse en Hebreeuwse teksten), waarvoor ze het Armeense alfabet ontwikkelen. Hij stuurt zijn medewerkers naar de belangrijke grote steden om te studeren en zij vertalen ook een aantal belangrijke theologische werken in het Armeens. Ook wordt een Armeense liturgie gemaakt.

Sahak doet een grote inspanning voor het herstel van kloosters en kerken, bevordert het onderwijs en houdt drie concilies om de Armeense kerk opnieuw te organiseren. Daardoor mislukken de Perzische pogingen om Armenië tot het zoroastrisme te bekeren.

Hij neemt niet deel aan het concilie van Efeze (431) maar vraagt en krijgt wel uitleg over het onderwerp (de aard van Christus) van de kerk in Constantinopel. Sahak wordt als heilige vereerd.

Rol in de politiek
Sahak vraagt na de dood van Shahak Bagratuni dat de titel van opperbevelhebber aan de Mamikonian wordt gegeven, een familie waar hij door zijn moeder en door het huwelijk van zijn dochter mee verwant is. Hij reist zelfs naar Ctesiphon om deze zaak te bepleiten. Hij wordt daar met grote eer ontvangen en de Perzische koning willigt zijn verzoek in.

Er zijn brieven van Sahak aan keizer Theodosius II en patriarch Atticus van Constantinopel bewaard gebleven. Sahak raakte verwikkeld in de machtsstrijd in Armenië en stuurt een van zijn medewerkers en zijn kleinzoon Vardan Mamikonian naar Constantinopel om de keizer om hulp te vragen. In 426 wordt Sahak (onder Perzische druk) afgezet door de koning van het Perzische deel van Armenië en hij gaat in ballingschap in het Romeinse deel. In 430 wordt hij weer in zijn ambt hersteld.

Sahak is overleden op 7 september 439 en is door zijn kleinkinderen begraven in het dorp Arshtishat, in Taron - het centrum van de macht van de Mamikonian. 
van Armenië, Sahak Patriarch (I7986)
 
716 Samuel Erlman, geb. in Freiburg in Saksen, van beroep korporaal onder overste Ludolf Luyrt Ripperda.

Regiment van Ludolf Luirt van Ripperda (1703-1722)
Compagnie Kolonel Ripperda
Commandant: Kolonel Ripperda
Datum komst: 12-5-1704
Datum billetering: -
Dienstvak: -
Aantal manschappen: 50
Bijzonderheden: -
Bron: Stadsarchief OSA 4159 (3) Den Bosch

Erleman, Samuel
Militair: Samuel Erleman
Rang: Korporaal
Adres: Verwerstraat
Bewoner: Wed. Philip de Lelie
Beroep: -
Bijzonderheden: -

Regiment van Ludolf Luirt van Ripperda (1703-1722)
Compagnie Kolonel Ripperda
Commandant: Kolonel Ripperda
Datum komst: 21-7-1704
Datum billetering: -
Dienstvak: -
Aantal manschappen: 53
Bijzonderheden: -
Bron: Stadsarchief OSA 4159 (3) Den Bosch

Eeleman, Samwel
Militair: Samwel Eeleman
Rang: Korporaal
Adres: Vughterdijk
Bewoner: Jacobus Verheijen
Beroep: -
Bijzonderheden: -

Regiment van Ludolf Luirt van Ripperda (1703-1722)
Compagnie kolonel Ripperda
Commandant: Kolonel Ripperda
Datum komst: 21-5-1706
Datum billetering: -
Dienstvak: -
Aantal manschappen: 47
Bijzonderheden: regiment Ripperda vertrokken 16-6-1706
Bron: Stadsarchief OSA 4160 (2)

Erleman, Samuel
Militair: Samuel Erleman
Rang: -
Adres: Vughterdijk
Bewoner: Cobus Compagne
Beroep: -
Bijzonderheden: - 
Erlman, Samuel (I522)
 
717 Scato Trip (1686-1721), lid Staten-Generaal voor Groningen, lid Raad van State

TRIP (Scato)1) verkreeg als jeugdig krijgsman den doctoralen eeregraad in de wijsbegeerte, en verdedigde in krijgsgewaad zijne akademische Verhandeling over de wetenschap van het werpen der bommen, te Groningen in 1771, welke verhandeling de schrijver beschouwde als het begin van een meer omvattend werk, waarop hij deed hopen, doch hetwelk niet verscheen. Zulks werd waarschijnlijk veroorzaakt, doordien hij als ingenieur in dienst getreden, door den prins erfstadhouder naar Nijmegen tot den activen dienst geroepen, de theorie met de praktijk in het vak zal hebben moeten verwisselen. De door hem verdedigde verhandeling had tot opschrift: Fundamenti scientiae jactus bombarum regendi.

TRIP (Scato) (1), ged. te Groningen 15 Jan. 1686, zijn sterfjaar is onbekend, zoon van Joseph (1), hiervoor, en Beerta Elisabeth Gockinga, liet zich 29 Juni 1706 als jur. student inschrijven aan de leidsche hoogeschool, huwde als giltreghtsheer te Groningen in 1710 met Maria Lant, dochter van Hendrik Lant, secretaris der hooge justitiekamer, en Anna Commenes. Hij bezat vele veenen en andere vaste goederen in de Wildervanck en omstreken, evenals zijn vader en schoonvader Lant. Hij was raadsheer te Groningen 1717-20, lid van de Staten-Generaal 1718, lid van den Raad van State 1721. Zijn weduwe hertrouwde in 1731 met Bernhart Knock, ontvanger ter admiraliteit.
Zijn zoons Hindrik Jan (1) en Joseph (2) gaan hiervoor.
In 1883 had de heer Scato Laman Trip een portret van dezen Scato door R. Koets, evenals van diens ouders. 
Trip, Scato (I9549)
 
718 Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz (1846-1916)
Jhr. Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz (Nijmegen, 16 mei 1846 – Den Haag, 30 oktober 1916) was adjudant van koning Willem III en grootmeester van koningin Wilhelmina, dienstdoende bij koningin-regentes Emma.

Familie
De Ranitz was lid van het geslacht De Ranitz en een zoon van Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz (1804-1884) en Anna Margaretha Jacoba de Ranitz (1813-1903).

Op 10 mei 1871 trad hij in Groningen in het huwelijk met zijn volle nicht Hermanna Louisa Christina (Louise) Thomassen à Thuessink van der Hoop (1846-1920), dochter van Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop (1809-1852), officier van justitie, en Willemina Elisabeth de Ranitz (1812-1891), een zus van zijn vader.

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

Jonkvrouw Anna Margaretha Jacoba (Anna) de Ranitz (1872-1958)
Jonkvrouw Willemine Elisabeth Edzardine (Lita) de Ranitz (1876-1960).

Na zijn overlijden is hij begraven in een relatief eenvoudig graf op de begraafplaats Oud Eik en Duinen, graf K 88.
Loopbaan

Na zijn middelbareschooltijd ging De Ranitz in dienst bij de Nederlandse krijgsmacht. Hij wist het tot ordonnansofficier van prins Alexander (1851-1884) en kapitein der infanterie te brengen. In die hoedanigheid werd hij op 2 september 1881 bij koninklijk besluit benoemd tot particulier secretaris van koning Willem III (1881-1890) en werd hij later tevens zijn adjudant (1885-1890). De Ranitz werd op 31 december 1888 verheven in de Nederlandse adel, met het predicaat jonkheer.

Na de dood van koning Willem III in 1890 werd hij adjudant en particulier secretaris van zijn weduwe koningin-moeder Emma (1890-1894). In 1894 werd hij kamerheer van koningin Wilhelmina. In datzelfde jaar droeg koningin-regentes Emma hem voor om bevorderd te worden tot majoor, maar dit werd geweigerd door de toenmalige minister van Oorlog Schneider (1832-1925) in de zogenaamde 'adjudantenkwestie'; die behelsde de vraag of officieren in hofdienst bevorderd konden worden. Op die vraag had de minister van Oorlog, gesteund door de Tweede Kamer, beschikt dat bevordering alleen plaats kon vinden nadat de betreffende militair eerst twee maanden actieve dienst vervuld had; De Ranitz, eerder dan dat te doen, nam daarop ontslag uit militaire dienst en werd op zijn verzoek op pensioen gesteld.[1]

Van 1898 tot 1903 was De Ranitz intendant van het huis van koningin-regentes Emma en in 1903 werd hij grootmeester wat hij bleef tot 1916. De Ranitz was tevens tijdelijk voorzitter van de Raad van Commissarissen van het sanatorium Oranje Nassau's Oord[2] en lid van de nalatenschapscommissie van Willem III, waarbij hij de functie van particulier secretaris bekleedde. De commissie had de taak de boedel te beschrijven en de verdeling tussen koningin-regentes Emma en koningin Wilhelmina te regelen.[3] De Ranitz stierf in 1916 op 70-jarige leeftijd.
Hoffuncties

Ordonnansofficier van koning Willem III, 1870- ?
Particulier-secretaris van koning Willem III, 1881-1890
Adjudant-secretaris van koning Willem III, 1885-1890
Particulier-secretaris van koningin Emma, 1890-1894
Kamerheer i.b.d. van koningin Wilhelmina, 1894- ?
Intendant van koningin Emma, 1898-1903
Grootmeester van koningin Wilhelmina, dienstdoende bij koningin Emma 1903- ?

Geruchten vaderschap Wilhelmina
Het latere parlementslid Louis M. Hermans was de eerste die zover bekend erover begon dat De Ranitz de vader van Wilhelmina zou zijn. Hij schreef erover in zijn blad De Roode Duivel. Hermans suggereerde in meerdere publicaties dat Emma en De Ranitz een verhouding hadden en dat er meer kinderen waren, die volgens hem naar het buitenland waren gebracht.[4][5] Volgens biograaf en historicus Dik van der Meulen zijn er echter geen concrete aanwijzingen voor zijn vaderschap van Wilhelmina.[6]

Van der Meulen bestudeerde drie terugkerende argumenten die complotdenkers (doorgaans uit republikeinse hoek) aanvoeren om te beweren dat niet Willem III, maar De Ranitz Wilhelmina's vader moest zijn geweest.

Willem III zou door zijn losbandige seksleven aan het einde van zijn leven syfilis hebben gekregen en daardoor onvruchtbaar zijn geworden. Dit werd onder andere door historicus J.G. Kikkert beweerd.[7] Van der Meulen achtte echter niet bewezen dat Willem III hier ooit aan geleden heeft en stelde dat je van syfilis niet onvruchtbaar kunt worden.
De Ranitz zou de eigenlijke vader zijn omdat zowel hij als Wilhelmina toondoof zouden zijn geweest, hetgeen een erfelijke aandoening kan zijn.[8] In de families van Emma en Willem III zou niemand aan toondoofheid hebben geleden. De Ranitz zou daar wel last van hebben gehad, maar hiervoor zijn geen betrouwbare bronnen bekend.
Het stoffelijk overschot van het Huis Romanov, de tsarenfamilie die na de Russische Revolutie werd vermoord in het Ipatjev-huis in 1918, werd in 1991 opgegraven, waarna men DNA-tests wilde doen bij verwante Europese royals om zeker te weten dat dit wel echt de Romanovs waren.[9] Elizabeth II zou hiermee hebben ingestemd, maar Juliana zou hebben geweigerd omdat ze iets te verbergen zou hebben. Dit laatste bleek niet waar. Juliana is nooit gevraagd en had dus ook nooit 'nee' kunnen zeggen.[6]

Pas in de jaren 1990 zou de vaderschapsclaim weer zijn opgedoken en sindsdien op het internet een eigen leven gaan leiden.[10] De complottheorie is het centrale thema in de thriller IV (2013) van Arjen Lubach. Dat De Ranitz Wilhelmina's vader zou zijn, was een van de aangevoerde hoofdargumenten van Erwin Lensink, die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, die hij opdroeg in zijn aanklacht van 14 april 2010.[11] Erwin Lensink eiste tijdens zijn eerste proces dat DNA zou worden afgenomen van de lichamen van Willem III, Wilhelmina en Juliana, zodat hij kon bewijzen dat Beatrix geen officieel lid is van de Oranje-dynastie. De rechter heeft dit verzoek afgewezen.[12][13]
Waardering
Minister Willem Hendrik de Beaufort (1845-1918) liet zich in zijn dagboeken waarderend uit over De Ranitz: "Onder haar [koningin Emma's] naaste omgeving genoot de heer De Ranitz haar meeste vertrouwen. [...] Hij was de schranderste man in den kring van hovelingen die destijds om de koningin waren geplaatst. Vandaar dat zijn raad veeltijds ingang vond. [...] De Ranitz is een aangenaam man, met een goed uiterlijk, met conservatieve neigingen, maar toeschietelijk en beleefd voor iedereen. Hij is ontwikkeld en heeft enige kunstgave. Hij heeft evenwel de eigenschap die alle bewoners van de noordelijke provincies min of meer hebben, van wat kras te zijn in zijn uitingen".[14]
Onderscheidingen

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Commandeur in de Orde van de Eikenkroon
Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau
Grootofficier in de Huisorde van Oranje

Ordonnans

De Ranitz nam als ordonnansofficier van Willem III deel aan de Brautschau te Arolsen in 1878. 
de Ranitz, Sebastiaan Mattheus Sigismund (I10637)
 
719 secretaris en later lid der hoofdmannenkamer, vervolgens lid der Provinciale rekenkamer en der admiraliteit te Harlingen (1682). In 1693 is hij lid van den Raad van State, ambtman van het Goorecht en drost van het Oldambt, in 1698 lid der admiraliteit van Amsterdam, in 1689 lid der Staten-Generaal en van de Generaliteits Rekenkamer, in 1683 raadsheer en in 1707 burgemeester van Groningen. Als afgevaardigde der Staten-Generaal deed hij dienst bij de onderhandelingen met graaf d'Avaux ter voorkoming van den oorlog over de Spaansche successie (1708), in 1709 bij den handel tot de preliminairen, die destijds voordeelig voor den staat gesloten, doch niet door den vrede gevolgd werden, en in 1713 bij het sluiten van het voorloopig tractaat van barrière met Engeland
Zie: Nederland's Patriciaat (1931-32), 350, 351 
Wichers, Wicher (I9488)
 
720 Sijbe Louwrens Coster verkreeg burgerschap op 31 mei 1788 in Dokkum, afkomstig van Harlingen.
Bronvermelding
Burgerboek Dokkum, archiefnummer 348, Verzameling copieën van elders berustende stukken - Tresoar, inventarisnummer 6051, aktenummer 3923
Gemeente: Dokkum Periode: 1659-1798 
Koster, Sybe Lourens (I222)
 
721 Soldaat onder kapitein Marve
oldaat onder kapitein Schainck
Adelborst onder Kapitein Albert Jan van der Marve

Regiment van Berend Johan van Prott (1686-1703)
Compagnie Capt. Jacob Schainck
Commandant: Capt. Jacob Schainck
Datum komst: 6-5-1693
Datum billetering: -
Dienstvak: -
Aantal manschappen: 56
Bijzonderheden: -
Bron: Stadsarchief OSA 4157 (2) Den Bosch

Rosman, Jurjen
Militair: Jurjen Rosman
Rang: -
Adres: Hinthamerstraat
Bewoner: Jan van de Graef
Beroep: hoedenmaker
Bijzonderheden: - 
Rosman, Jurrien (I9845)
 
722 Sophia Trip (1614-1679); trouwde in 1634 met Johannes Coymans (1601-1657), firmant firma Balthasar Coymans en Broeders. Zij is geschilderd door Bartholomeus van der Helst. Trip, Sophia (I9725)
 
723 Sophia van Rheineck (ca. 1120 - Jeruzalem, 26 september 1176) was getrouwd met graaf Dirk VI van Holland. Ze was de dochter van Otto van Rheineck graaf van Bentheim en Geertruid van Northeim.

Sophia liet nieuwe abdijkerken bouwen in Egmond en Rijnsburg. In 1138 ging ze samen met haar man op pelgrimstocht naar Jeruzalem en bezocht op de terugweg de paus in Rome. Als weduwe bezocht ze Santiago de Compostella. Daarna bezocht ze nog tweemaal Jeruzalem (1173) en (1176). Tijdens dat laatste bezoek overleed ze in het Mariahospitaal van de Duitse Orde in Jeruzalem. Ze werd in Jeruzalem begraven.

Kinderen
Dirk en Sophia kregen de volgende kinderen:

Dirk (ca. 1138 - 1151), begraven te Egmond
Floris III, graaf van Holland
Otto, graaf van Bentheim
Boudewijn, bisschop van Utrecht
Dirk, bisschop van Utrecht
Sophia (ovl. na 1202), abdis van Rijnsburg
Hadewig (ovl. Rijnsburg, 28 augustus 1167) non te Rijnsburg
Geertruid (ovl. op 13 augustus)
Petronilla (ovl. 5 december) 
van Rheineck, Sophia (I7063)
 
724 SP 264 dl. 5 folio 373: Jannes Jans Sissing en huisvrouw van Zuidlaren lenen 600 gulden van Lucas Oosting van Zuidlaren dd. 6-6-1770.

SP 266 Deel 7 Folio 163 Datum 24-12-1766
Momberrekening
Ouders:wijlen ette Jannes Sissing en Frerikje Meursing
Kinderen:Jan Sissing
h.m.:ette Lucas Sissing
m.m.:Albert Abbring; Boele Meursing; Lucas Meursing 
Sissingh, Jannes (I1325)
 
725 SP 291 Deel 1 Folio 53 dd.4 5 1797
Momberbenoeming
Ouders:Jacob Rijnberg en Hindrikje Geerts Oldenziel
Kinderen:Geert Rijnberg
h.m.:Otto Geerts Oldenziel
m.m.:Jan Rijnberg van Beerta; Jan Jans Sissing van Zuidlaren; Hindrik Rijnberg van Zuidlaren
Bijzonderheden:
Jacob hertr. met Aaltje Jans Weitering 
Oldenzeel, Hendrikje Geerts (I166)
 
726 SP 291 Deel 1 Folio 53 dd.4 5 1797
Momberbenoeming
Ouders:Jacob Rijnberg en Hindrikje Geerts Oldenziel
Kinderen:Geert Rijnberg
h.m.:Otto Geerts Oldenziel
m.m.:Jan Rijnberg van Beerta; Jan Jans Sissing van Zuidlaren; Hindrik Rijnberg van Zuidlaren
Bijzonderheden:
Jacob hertr. met Aaltje Jans Weitering 
Rijnberg, Jacob Hendriks (I167)
 
727 Suzanna van Italië of, Rosala van Ivrea, (ca. 950 - 26 januari 1003) was een dochter van Berengarius II van Italië en van Willa van Toscane. In haar jeugd was ze hofdame geweest van keizerin Adelheid (heilige). In 968 huwde zij met Arnulf II van Vlaanderen en werd de moeder van:

Mathilde (-995)
Boudewijn IV van Vlaanderen (980-1035)
Na het overlijden van Arnulf hertrouwde zij in 988 met Robert de Vrome die zeker twintig jaar jonger was dan zij, tegen de zin van Robert maar overeenkomstig de wil van zijn vader Hugo Capet. Zij bracht een mooie bruidsschat mee: Montreuil-sur-Mer en Ponthieu. Na de dood van zijn vader verstootte Robert Suzanna echter spoedig onder het voorwendsel dat ze te oud was om nog kinderen te krijgen, om te trouwen met Bertha van Bourgondië. Suzanna trok zich terug in Vlaanderen en er ontstond een conflict tussen Vlaanderen en de koning omdat die weigerde om Montreuil terug te geven, zijn enige "eigen" zeehaven. Na een periode waarin Vlaanderen de tegenstanders van de koning had gesteund, werd een compensatie overeengekomen. Suzanna/Rosala had een belangrijk aandeel in het bestuur van Vlaanderen en overleed in 1003. Ze werd begraven te Gent. 
van Ivrea, Rosela (I7209)
 
728 T-diel, Bergum, 1860-1869
Bron: BevolkingsregisterSoort registratie: inschrijving
Geregistreerde Doeije Joukes de Haan geboren 02-09-1811 te Bergum
Bronvermelding
T-diel, Bergum, 1860-1869 Gemeente: Tietjerksteradeel 
de Haan, Doeye Joukes (I11340)
 
729 T-diel, Oudkerk, 1849-1859
Bron: BevolkingsregisterSoort registratie: inschrijving
Geregistreerde IJtske Johannes Stelwagen geboren 1829 te Nijkerk Friesland
Bronvermelding
T-diel, Oudkerk, 1849-1859 Gemeente: Tietjerksteradeel

Rol van strafzaken
Bron: Rolboeken arr. rechtbankenSoort registratie: Rolboeken arr. rechtbanken inschrijving(Akte)datum: 04-02-1854Plaats: Leeuwarden
Gedaagde Ytske Johannes Stelwagen
Diversen: gedetineerd (oplichting 8 dagen gevangenis)
Bronvermelding
Rol van strafzaken, archiefnummer 18-02, Arrondissementsrechtbank Leeuwarden - Tresoar, inventarisnummer 86, aktenummer 4110 Periode: 1853-1856

Rol van strafzaken
Bron: Rolboeken arr. rechtbankenSoort registratie: Rolboeken arr. rechtbanken inschrijving(Akte)datum: 08-11-1855Plaats: Sneek
Bijzonderheden: Datum is zittingsdatum, vonnis houdende veroordeling uitgesproken staande audientie (zwerven en bedelarij)
Gedaagde Jetske Johannes Stelwagen wonende te Sneek
Bronvermelding
Rol van strafzaken, archiefnummer 18-03, Arrondissementsrechtbank Sneek - Tresoar, inventarisnummer 40, aktenummer 2033 Periode: 1854-1865 
Stelwagen, Ytske Johannes (I11169)
 
730 Ternaard, Hantum, Hantumhuizen, Waaksens, Brantgum, Foudgum, Hiaure

Bron: Naamsaanneming 1811Soort registratie: Naamsaanneming 1811 inschrijving(Akte)datum: 1811Plaats: Ternaard

Bijzonderheden:
Kind(eren): Sybren 36, Hantum, Eelke 42, Ternaard, Yttje 37, Driezum,
Kleinkind(eren): (v. Sybren) Jan 3, Jelle 3/4, Baukje 6

Ingeschreven: Jelle Eelkes van der Wal wonende te Hantum

Bronvermelding
Ternaard, Hantum, Hantumhuizen, Waaksens, Brantgum, Foudgum, Hiaure, archiefnummer 29, Register van familienamen - Tresoar, inventarisnummer 0053
Periode: 1811-1825

Minuut-akten 1813-1815

Notaris: Biense Ypma
Kantoor: Holwerd
Repertoire: 063021

Bron: Notarieel archiefSoort registratie: Notarieel archief akte(Akte)datum: 10-05-1814Soort akte: transactie

Vermeld Jelle Eelkes van der Wal wonende te Hantum
Vermeld Sybren Jelles van der Wal wonende te Hantum
Vermeld Yttje Jelles van der Wal wonende te Driesum
Diversen: gehuwd met Hedzer Pieters Dijkstra
Vermeld Antje Cornelis wonende te Ternaard
Diversen: weduwe van Eelke Jelles van der Wal

Bronvermelding
Minuut-akten 1813-1815, archiefnummer 26, Notarieel archief - Tresoar, inventarisnummer 063001, aktenummer 00053
Gemeente: Westdongeradeel
Periode: 1813-1815 
van der Wal, Jelle Eelkes (I383)
 
731 Ternaard, Hantum, Hantumhuizen, Waaksens, Brantgum, Foudgum, Hiaure
Bron: Naamsaanneming 1811Soort registratie: Naamsaanneming 1811 inschrijving(Akte)datum: 1811Plaats: Ternaard

Bijzonderheden:Kind(eren): Sybren 36, Hantum, Eelke 42, Ternaard, Yttje 37, Driezum,
Kleinkind(eren): (v. Sybren) Jan 3, Jelle 3/4, Baukje 6

Ingeschreven: Jelle Eelkes van der Wal wonende te Hantum

Bronvermelding
Ternaard, Hantum, Hantumhuizen, Waaksens, Brantgum, Foudgum, Hiaure, archiefnummer 29, Register van familienamen - Tresoar, inventarisnummer 0053
Periode: 1811-1825

Minuut-akten 1813-1815
Notaris: Biense Ypma
Kantoor: Holwerd
Repertoire: 063021

Bron: Notarieel archiefSoort registratie: Notarieel archief akte(Akte)datum: 10-05-1814Soort akte: transactie

Vermeld Jelle Eelkes van der Wal wonende te Hantum
Vermeld Sybren Jelles van der Wal wonende te Hantum
Vermeld Yttje Jelles van der Wal wonende te Driesum
Diversen: gehuwd met Hedzer Pieters Dijkstra
Vermeld Antje Cornelis wonende te Ternaard
Diversen: weduwe van Eelke Jelles van der Wal

Bronvermelding
Minuut-akten 1813-1815, archiefnummer 26, Notarieel archief - Tresoar, inventarisnummer 063001, aktenummer 00053
Gemeente: Westdongeradeel
Periode: 1813-1815 
van der Wal, Sybren Jelles (I382)
 
732 Theophano (Grieks: Te?fa??) (± 941 – na 976) was, door haar huwelijken met de keizers Romanos II (1°) en Nikephoros II Phokas (2°), gedurende tien jaar keizerin van het Byzantijnse Rijk, en speelde een belangrijke rol in de Byzantijnse geschiedenis. Zij was de moeder van de keizers Basileios II en Constantijn VIII en de schoonmoeder van grootvorst Vladimir van Kiev, met wie haar dochter Anna trouwde. Zij was bovendien ook de minnares van keizer Johannes Tzimiskes.

Keizerin van Byzantium
Zij was een knappe, maar behoorlijk ambitieuze en amorele vrouw, een herbergiersdochter geboren onder de naam Anastaso. Rond het jaar 956 werd kroonprins Romanos, wiens eerste vrouw overleden was, verliefd op haar en trad met haar in het huwelijk. Bij die gelegenheid werd haar naam veranderd in Theophano, dat was de naam van de eerste vrouw van Romanos' grootvader.

Boze tongen beweren dat zij in 959 haar schoonvader Constantijn VII, met medeweten ban haar echtgenoot, met vergif om het leven bracht. In werkelijkheid overleed Constantijn aan de gevolgen van een hardnekkige koorts, die maanden aansleepte, en zijn er geen bewijzen voor de moord-theorie.

In de praktijk was het Theophano die de volgende jaren regeerde over het Byzantijnse Rijk, omdat Romanos II weinig meer was dan haar willoze marionet. Zo wist zij op vele gebieden haar wil door te drukken.

Nikephoros Phokas
In 963 overleed Romanos II vrij onverwacht op de leeftijd van 26. Opnieuw werd beweerd dat Theophano hem had vergiftigd, hoewel zij bij deze misdaad weinig te winnen en alles te verliezen zou gehad hebben. Haar minderjarige zonen Basileios en Constantijn waren erfgenamen van de troon, en Theophano nam voor hen het regentschap waar.

Om haar belangen en die van haar zonen veilig te stellen zocht zij toenadering tot de machtigste legeraanvoerder van haar echtgenoot, Nikephoros Phokas, die eigenmachtig door zijn troepen in het oosten tot keizer werd uitgeroepen. Hij trok op naar de hoofdstad, brak door middel van bloedige straatgevechten het verzet van Joseph Bringas, hoofd van Romanos' administratie, en werd op 15 augustus tot keizer gekroond. Kort daarop trouwde keizerin-weduwe Theophano met hem. Met dit huwelijk wettigde hij niet alleen zijn staatsgreep, maar behoedde Theophano tevens de opvolgingsrechten van haar minderjarige zonen.

Het huwelijk was echter juridisch gesproken omstreden, want Nikephoros zou de peetoom van één van Theophano's kinderen geweest zijn, waardoor een – door de kerk verboden – geestelijke verwantschapsrelatie was gecreëerd. Nikephoros riep een concilie samen, waarin hij elke beschuldiging ontkende.

Zonder twijfel hield hij oprecht van zijn knappe vrouw, maar er is géén aanwijzing dat de liefde wederkerig was. Theophano was enkel met hem getrouwd om zichzelf te redden uit de penibele situatie waarin zij terechtgekomen was bij de dood van Romanos II.

Verraad en ondergang...
Niet lang nadien werd zij verliefd op een jonge Armeense generaal, de knappe Johannes Tzimiskes. Samen bereidden zij een plan om Nikephoros te vermoorden, hetgeen ook gebeurde in de nacht van 10 op 11 december 969. Tzimiskes werd de nieuwe keizer.

Toch had Theophano zich ernstig misrekend in haar verwachting de vrouw van de nieuwe heerser te worden. Polyeuctus, patriarch (956-970) van Constantinopel, had zich voorgenomen de vermoorde Nikephoros te wreken en de schuldigen te straffen. Hij zette Tzimiskes onder zulke druk, dat deze verteerd werd door schuldgevoelens en op diens verzoek Theophano van het hof verwijderde. Enkel onder die voorwaarden was de patriarch bereid Tzimiskes tot keizer te kronen …

Theophano werd eerst in ballingschap gestuurd naar het eiland Prinkipo, één van de Prinseneilanden in de buurt van Constantinopel. Ze keerde echter terug naar de hoofdstad en zocht kerkasiel in de Hagia Sophia. Daar werd ze met geweld uit verwijderd op bevel van Basileios, het hoofd van de paleisadministratie, die haar in ballingschap stuurde naar het verre Armenië. Ze vroeg en kreeg eerst een audiëntie bij de keizer, die zich niet verzette tegen deze beslissing, waarop hij een stroom van verwensingen over zich heen kreeg.

Het is mogelijk dat keizerin Theophano uit haar ballingsoord teruggeroepen werd na de troonsbestijging van haar zonen. 
Theophano (I7968)
 
733 Theophanu (Grieks: Te?fa??, Theophano of Te?f???a, Theophania) (Constantinopel, ca. 960 - Nijmegen, 15 juni 991) was een Byzantijnse prinses, een (aangetrouwde) nicht van de Byzantijnse keizer Johannes I Tzimiskes. Op 14 april 972 huwde zij op ongeveer twaalfjarige leeftijd met keizer Otto II en werd zodoende keizerin van het Heilige Roomse Rijk. Na de dood van Otto II werd zij regentes voor haar zoon keizer Otto III.

Familie
Otto I had voor zijn zoon, Otto II, om een Byzantijnse prinses gevraagd om zo op passende wijze een verdrag te verzegelen tussen het Heilige Roomse Rijk en het Byzantijnse Rijk. Een onverstandige verwijzing door de paus in een brief aan de keizer van Constantinopel, waarin hij deze als "Grieks", in plaats van als "Romanoi" bestempelde, net toen Otto's ambassadeur, Liutprand van Cremona, aan het Byzantijnse hof verbleef, had de eerste ronde van de onderhandelingen tot een abrupt einde gebracht. Maar na de kroning van een nieuwe keizer konden de onderhandelingen eerst worden hervat en vervolgens tot een goed einde worden gebracht. Theophanu arriveerde in 972 stipt op tijd, in grootse stijl en vergezeld van grote rijkdommen in Ravenna. Volgens de kronikeur Thietmar van Merseburg was Theophanu echter niet de virgo desiderata (gewenste maagd), een echte keizerlijke prinses, die het Saksische gezelschap verwachtte. Theophanu staat in het huwelijkscontract beschreven als de neptis (nicht) van keizer Johannes I Tzimiskes (??????? ? ?s?µ?s???). Theophanu was een dochter van Konstantinos Skleros (???sta?t???? S??????), een broer van de valse keizerkandidaat Bardas Skleros (???da? S??????). Haar moeder was Sophia Phokaina (S?f?a F??a??a), een nicht van keizer Nikephoros II (????f???? ??). Haar vaders zuster, Maria Skleraina (?a??a S????a??a), was de eerste echtgenote van Tzimisces. De conclusie luidt derhalve dat Theophanu een aangetrouwd familielid van de Byzantijnse keizerlijke families was en dat zij van Armeense afkomst was.

Kinderen
Theophanu en Otto werden op 14 april, 972 door paus Johannes XIII in de Sint Pieter in de echt verbonden. Dezelfde dag werd Theophanu in Rome tot keizerin van het Heilige Roomse Rijk gekroond. Het paar kreeg vijf kinderen, de eerste toen de keizerin ongeveer 15 jaar was:

Adelheid, (973/974–1045), non in de abdij van Quedlinburg en tijdens zijn opstand ontvoerd door Hendrik II van Beieren. In 999 abdis van Quedlinburg, 1014 van Gernrode en in 1039 van de abdij van Gandersheim
Sophia (oktober 975 – eind januari 1039), opgevoed in de abdij van Gandersheim waar ze non werd, 1002 abdis van Gandersheim en in 1012 ook abdis van Sticht Essen
Mathilde (979 – Echtz, 1025), gehuwd met paltsgraaf Ezzo van Lotharingen en moeder van tien kinderen, waaronder Richeza, koningin van Polen
Otto III, (juni/juli 980–1002), Rooms keizer,
Een dochter, een tweelingzus van Otto, zij stierf vóór 8 oktober 980

Leven als keizerin
Theophanu kreeg als morgengave nog te veroveren gebieden in Zuid-Italië maar ook vele andere goederen, o.a. Walcheren en bezittingen bij Tiel en de functie van voogd van de abdij van Nijvel. Als bruidsschat bracht ze Capua en Benevento in, ook gebieden die feitelijk nog moesten worden veroverd. Deze regeling rond hun huwelijk zal een belangrijke drijfveer voor Otto zijn geweest in zijn poging om Zuid-Italië te veroveren.

Theophanu vergezelde haar echtgenoot op al diens reizen. Ook ondertekende zij onder haar eigen naam documenten als keizerin. Op 7 december 983 overleed Otto II plotseling. Hij werd begraven in Rome. Drie weken later, met Kerstmis, liet Theophanu hun driejarige zoon kronen als Otto III. Zij benoemde zichzelf tot keizerin-regent namens haar zoon. Hertog Hendrik II van Beieren ontvoerde Otto III in het voorjaar van 984, maar werd na enige tijd gedwongen om het kind weer terug te geven aan zijn moeder. Theophanu regeerde samen met haar schoonmoeder Adelheid als regentes met steun van Willigis, de aartsbisschop van Mainz, en Hildebold van Worms, de bisschop van Worms. In 986 werd zij gehuldigd door de vorsten van Bohemen en Polen. Het volgende jaar steunde zij de verkiezing van Hugo Capet tot koning van Frankrijk. Ook wist ze in 987 Adelheid uit haar positie als regentes te zetten. Theophanu regeerde nu alleen als "imperatrix". Toen Theophanu in 991 overleed deed Adelheid geen moeite om haar vreugde te verbergen. Zij verbood zelfs herdenkingen voor haar. Omdat Otto III nog een kind was, nam Adelheid het regentschap weer over, totdat Otto III in 996 oud genoeg was om zelf te regeren.

Theophanu werd op haar verzoek begraven in het Pantaleonklooster in Keulen, dat ze had begunstigd. Ze had relieken van Albanus van Engeland naar het klooster laten brengen voor een altaar waarbij haar graf zou komen.

Albert van Metz beschrijft Theophanu als een onaangename, spraakzame vrouw. Theophanu werd ook bekritiseerd om haar decadentie, die tot uiting kwam dat zij zich eens per dag baadde en dat zij een voorliefde had voor luxe kleding en sieraden. Ze wordt gezien als de persoon die de vork in West-Europa invoerde - kronikeurs maken melding van de verbazing die zij veroorzaakte toen ze gebruik maakte van een "tweetandige gouden vork" om voedsel naar haar mond te brengen, dit in plaats van hiervoor haar handen en vingers te gebruiken, zoals toentertijd de norm was. De theoloog Petrus Damiani beweert zelfs dat Theophanu een affaire zou hebben gehad met John Philagathos, een Griekse monnik uit Zuid-Italië, die korte tijd regeerde als de tegenpaus Johannes XVI.

De kronikeur van Thietmar van Merseburg loofde haar als volgt:

"Hoewel [Theophanu] van het zwakke geslacht was, bezat zij de eigenschappen matigheid, betrouwbaarheid en goede omgangsvormen. Op deze manier beschermde zij met mannelijke waakzaamheid de koninklijke macht voor haar zoon, vriendelijk voor al diegenen die eerlijk waren, maar met angstaanjagende superioriteit tegen rebellen." 
van Byzantium, Theophanu (I7966)
 
734 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Allert Doeyes; boer te Veenwouden onder Bergum, 1720 ongehuwd, op lidm. lijst Veenw. 1721, DAN N11 144v (zuster Hinke); TIE S16 297 (1715), 597, 606, 606, 612, 672, S17 410 (boelgoed 1722)
Vermeld Allert Doeyes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 12419
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Lidmatenregister Herv. Gemeente Veenwouden
Bron: DTB LidmatenSoort registratie: DTB Lidmaten inschrijving(Akte)datum: 1721Plaats: Dantumadeel
Bijzonderheden: In 1721 lidmaat te Veenwouden
Lidmaat Allerd Doojis
Bronvermelding
Lidmatenregister Herv. Gemeente Veenwouden, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 161, aktenummer 94
Gemeente: Dantumadeel Periode: 1744-1755 
Doeyes, Allert (I11436)
 
735 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Allert Klases Boonstra; in 1768 veenbaas onder Hardegarijp, later Veenwouden, 1782 boer Tietjerk, 1796 Suawoude,
tr. Veenwouden 1773 Fokeltje Lykeles, v Veenw., hij v Hardeg., belijd. Veenwouden 17 dec. 1809 (obiit), person.
kohier Tietjerk 1782 £ 45 v Sake Ritskes (geschrapt 1784), idem £ 168 v vader (t/m 1793), S25 377;
ki. Klaas geb. Veenw. 18 jan. 1774, Lykele, geb. Vw. 26 maart 1777, Jeltje, geb. Suawoude 11 mei 1787 (1811 te Leeuwarden), Doeye, geb. Suaw. 5 maart 1792
Vermeld Allert Klases Boonstra
Vader Klaas Martens
Moeder Dirkje Joukes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 12438
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850 
Boonstra, Allert Klases (I11357)
 
736 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Ate Klases; boer te Rijperkerk, overl. ald. 23 feb. 1803, tr. 1. Hardegarijp 28 nov. 1756 Hiltje Doeyes (bdn v Hard.),
tr. 2. Rijperkerk 6 juli 1783 Sjoerdje Lourenses (bdn v Rpk.), belijd. Rpk 23 mei 1790 diaken 1799, person. koh. 1787 £ 168 v vader,
1788 onder ede nihil; TIE L d.d. 13 april 1803, M18 d.d. 14 april 1803 (invent., de wed. voor 1/5 erfg.), S29 230;
ki. (geb. Rijperkerk): Trijntje, 5 feb. 1757, Klaas, 20 sept. 1758, Doeye, 25 maart 1761 (overl.), Geertje, 1 mei 1763 (overl.),
Dirk, nov. 1764, ged. 7 feb. 1772, Geertje, 20 feb. 1769, ged. 7 feb. 1772, Sybe, 8 juli 1776 (overl.)
Vermeld Ate Klases
Diversen: Geboren ca. 1734, gedoopt Veenwouden 1 dec. 1737
Vader Klaas Martens
Moeder Dirkje Joukes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 14952
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Informatieboek
Bron: Tietjerksteradeel informatieboekenSoort registratie: Tietjerksteradeel informatieboeken inschrijving(Akte)datum: 24-11-1780
Bijzonderheden:
Ate Klases, huisman te Rijperkerk, 43 jaar, doet aangifte van diefstal uit de Hollandse kast in de "westerse kamer"; mist £ 150, zilveren knopen, doeken, etc.
- verklaring van Hiltje Doejes, 43 jaar, vrouw van vorige aangever
Vermeld Hiltje Doejes
Vermeld Ate Klases
Bronvermelding
Informatieboek, archiefnummer 13-38, Nedergerecht Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 0003, blad 303, aktenummer 86
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1770-1781 
Klases, Ate (I11354)
 
737 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Baukje Gerbens; overl. 1816, tr. Veenwouden 18 mei 1749 Tjeerd Feyes (bdn v Vw.), heeft van 1749-1788 te Hardegarijp (Gaastmaburen) gewoond,
dan naar Bergum, woont 1794 op de Nieuwstad, belijd. Bergum 24 mei 1774, 1777 erfg. v Folke Melles; TIE S27 232, S31 307

Vermeld Baukje Gerbens
Diversen: Gedoopt Veenwouden 27 feb. 1728
Vader Gerben Bouwes
Moeder Tietje Melles
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 15959
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850 
Gerbens, Baukje (I11442)
 
738 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Dirkje Joukes; tr. Wybe Ydes (Jellema); HvF WW191, def. sent. 6 april 1802 nr. 2 en 27 okt. 1802 nr. 7 (over haar alimentatie,
Giekerk contra Veenwouden, Giekerk moet onderhouden),
crim. doss. 416/ 18 mei 1803 en 452/ 25 april 1807 (veroordeling wegens diefstal, woont 1807 te Giekerk, is weduwe)
Vermeld Dirkje Joukes
Diversen: Geboren Veenwouden 28 feb. 1767
Vader Jouke Klases
Moeder Aatje Doeyes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 12528
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850 
Joukes, Dirkje (I11367)
 
739 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Doeye Joukes de Haan; schipper, koemelker en veenbaas, 1812 arbeider, woont 1778 te Hardegarijp, 1782 te Veenwouden,
onder Bergum (1781, 1785 en later, op de Heidstreek), tr. Veenw. jan. 1781 Aaltje Palles (onder Bergum, hij v Veenw.);
speciekoh.: 1778 op Hardegarijp 19 (inw. vrijgezel), 1781 naar Bergum 29; TIE S27 316; S31 264; rég. civ. Bergum nr. 398,
ouvrier, geb. 1 aug. 1759; ki.: Jouke, geb. Veenw. 11 okt. 1782 (heeft 1811 een zoontje Doeye, ½ jaar oud);
verder geb. o/ Bergum: Atje, 20 dec. 1785 (overl.); Aatje, 27 feb. 1788 (heeft 1811 twee dochters, Aaltje 3 en Trijntje 1 jaar oud);
Palle, 23 juli 1790; Kanke, 17 nov. 1792; Jelte, 6 feb. 1796; Trijntje, 5 okt. 1799
Vermeld Doeye Joukes de Haan
Diversen: Geboren 1757
Vader Jouke Klases
Moeder Atje Doeyes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 4208
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Lijst van bewoners per perceel
Bron: Tietjerksteradeel speciekohierenSoort registratie: Tietjerksteradeel speciekohieren inschrijving(Akte)datum: 1748Plaats: Bergum
Bijzonderheden: Locatie: 29
Bewoner Jan Metskes
Diversen: Post 1 - In 1748 hoofdbewoner - In 1756 naar Veenwouden, Dantumadeel
Bewoner
Diversen: Post 2 - In 1756 staat ledig - Opm.: Jacob Hessels eigenaar
Bewoner Hed Heds
Diversen: Post 3 - In 1757 hoofdbewoner, ingekomen van Veenwouden, Dantumadeel - In 1759 naar Veenwouden, Dantumadeel
Bewoner Wybe Aukes
Diversen: Post 4 - In 1759 hoofdbewoner, ingekomen van Veenwouden, Dantumadeel - In 1761 niet meer vermeld
Bewoner Palle Jeltes
Diversen: Post 5 - In 1761 hoofdbewoner, ingekomen van Oudkerk 22, Tietjerksteradeel - In 1776 overleden
Bewoner De weduwe van Palle Jeltes
Diversen: Post 6 - In 1776 hoofdbewoner, ingekomen van post 5 - In 1781 wordt inwonend
Bewoner Doeye Joukes
Diversen: Post 7 - In 1781 hoofdbewoner, ingekomen van Hardegarijp 19, Tietjerksteradeel - In 1782 naar Veenwouden, Dantumadeel
Bewoner De weduwe van Palle Jeltes
Diversen: Post 8 - In 1781 inwonend, was hoofdbewoner - In 1782 naar Veenwouden, Dantumadeel
Bewoner Meint Pieters
Diversen: Post 9 - In 1782 hoofdbewoner, begint - In 1783 naar Veenwouden, Dantumadeel
Bewoner Doeye Joukes
Diversen: Post 10 - In 1783 hoofdbewoner, ingekomen van Veenwouden, Dantumadeel - In 1805 nog alhier
Bewoner De weduwe van Palle Jeltes
Diversen: Post 11 - In 1785 inwonend, ingekomen van Veenwouden, Dantumadeel - In 1786 overleden
Bronvermelding
Lijst van bewoners per perceel, archiefnummer 1731, Speciekohieren Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 29
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1748-1805

Lijst van bewoners per perceel
Bron: Tietjerksteradeel speciekohierenSoort registratie: Tietjerksteradeel speciekohieren inschrijving(Akte)datum: 1748Plaats: Hardegarijp
Bijzonderheden: Locatie: 19
Bewoner Lieuwe Tabes
Diversen: Post 1 - In 1748 hoofdbewoner - In 1750 niet meer vermeld - Opm.: huis op een koud steed gebouwd 1744
Bewoner Wybe Jelkes
Diversen: Post 2 - In 1750 hoofdbewoner, ingekomen van Bergum 45, Tietjerksteradeel - In 1751 naar Surhuizum, Achtkarspelen
Bewoner Meint Pieters
Diversen: Post 3 - In 1751 hoofdbewoner, ingekomen van Veenwouden, Dantumadeel - In 1774 naar Bergum 33, Tietjerksteradeel - Opm.: 1751: de man extra provintiam; 1769: vrouw overleden
Bewoner Lieuwe Palles
Diversen: Post 4 - In 1774 hoofdbewoner, begint - In 1799 naar Hardegarijp 88, Tietjerksteradeel
Bewoner Klaas Sipkes
Diversen: Post 5 - In 1778 inwonend - In 1781 naar Veenwouden, Dantumadeel
Bewoner Doeye Joukes
Diversen: Post 6 - In 1778 inwonend, ingekomen van Hardegarijp 21, Tietjerksteradeel - In 1781 naar Bergum 29, Tietjerksteradeel
Bronvermelding
Lijst van bewoners per perceel, archiefnummer 1731, Speciekohieren Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 583
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1748-1805

Registre civique kanton Bergum
Bron: Registres civiquesSoort registratie: Registres civiques inschrijvingPlaats: Tietjerksteradeel
Bijzonderheden: Locatie: Bergum
Kiesgerechtigde Doeye Joukes de Haan (arbeider / ouvrier) geboren 01-08-1759, wonende te Bergum
Bronvermelding
Registre civique kanton Bergum, archiefnummer 348, Verzameling copieën van elders berustende stukken - Tresoar, inventarisnummer 3630, aktenummer 0398
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1811-1812

Autorisatieboeken
Oude inventaris: L
Bron: NedergerechtenSoort registratie: Nedergerechten inschrijving(Akte)datum: 28-11-1785
Bijzonderheden: tot uitwijzing van moeders nalatenschap. Wegens absentie van Grietje Joukes op 20-12 alsnog geautoriseerd.
Vader Jouke Klases wonende te Hardegarijp
Moeder wijlen Atje Doeyes
Curator Marten Doeyes (huisman) wonende te Garijp
Diversen: volle oom van moederskant
Curator Klaas Sybrens wonende te Garijp
Diversen: Plaats kenmerk: onder
Zoon Klaas Joukes leeftijd 30 jaar
Zoon Doeye Joukes (gehuwd) leeftijd 29 jaar
Weeskind Grietje Joukes leeftijd 24 jaar
Weeskind Dirk Joukes leeftijd 21 jaar
Weeskind Dirkje Joukes leeftijd 19 jaar
Weeskind Sybren Joukes leeftijd 17 jaar
Weeskind Marten Joukes leeftijd 11 jaar
Weeskind Trijntje Joukes leeftijd 9 jaar
Bronvermelding
Autorisatieboeken, archiefnummer 13-38, Nedergerecht Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 030, blad 160, aktenummer 182
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1747-1810

Bergum, Garijp, Eernewoude
Bron: Naamsaanneming 1811Soort registratie: Naamsaanneming 1811 inschrijving(Akte)datum: 1811Plaats: Bergum
Bijzonderheden:
Kind(eren): Jouke 29, Aaltje 23, Palle 21, Janke 19, Jelte 15, Trijntje 12
Kleinkind(eren): (van Jouke) Doeye ½ (van Aaltje) Aaltje 3, Trijntje 1
Ingeschreven Doeye Joukes de Haan wonende te Bergum
Bronvermelding
Bergum, Garijp, Eernewoude, archiefnummer 29, Register van familienamen - Tresoar, inventarisnummer 0027 Periode: 1811-1825

Minuut-akten 1812
Notaris: Gerrit Wilhelmij
Kantoor: Bergum I
Repertoire: 012030
Bron: Notarieel archiefSoort registratie: Notarieel archief akte(Akte)datum: 02-03-1812Soort akte: koopakte
Verkoper Doeye Joukes de Haan wonende te Bergum
Diversen: Ligging vastgoed: Veenwouden
Bedrag: koopsom fr. 142
vergraven land
Koper Oeds Annes Dantuma wonende te Hardegarijp
Bronvermelding
Minuut-akten 1812, archiefnummer 26, Notarieel archief - Tresoar, inventarisnummer 012005, aktenummer 00032
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1812

Minuut-akten 1813
Notaris: Paulus Marius Beuckens Braunius
Kantoor: Bergum III
Repertoire: 014009
Bron: Notarieel archiefSoort registratie: Notarieel archief akte(Akte)datum: 30-01-1813Soort akte: volmacht, verkoopvoorwaarden, provisionele toewijzing, continuatie en finale toewijzing
Bijzonderheden: Bijbehorende aktenummers: 00157, 00161, 00163, 00179, 00201
Verkoper in kwaliteit Doeye Joukes de Haan wonende te Bergum
Koper Andries Feddriks Loonstra
Diversen: Ligging vastgoed: Bergum
Bedrag: koopsom fr. 1472
een huis
Koper Popke Popkes Vriesema wonende te Bergum
Diversen: Ligging vastgoed: Bergum
Bedrag: koopsom fr. 790
een stuk weiland
Koper Gerhardus Jacobus Steensma wonende te Bergum
Bronvermelding
Minuut-akten 1813, archiefnummer 26, Notarieel archief - Tresoar, inventarisnummer 014002, aktenummer 00156
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1813 
de Haan, Doeye Joukes (I11325)
 
740 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Doeye Martens; koemelker en veenbaas te Veenwouden, overl. na 1777,
tr. Veenw. 16 dec. 1725 Grietje Joukes (bdn v Veenw.); HvF civ. bijl. 690-16; TIE L d.d. 29 dec. 1777 (cur. ki. v dochter Hinke),
person. koh.: 1786 £ 150 naar Pieter Dirks, Rijperkerk en dito nr Jouke Klases, Hardegarijp, quot.:
redelijk welgesteld veenbaas, 2+1, 27-19; ki. (ged. Veenw.): Trijntje, 23 feb. 1727, Marten, 21 maart 1728 (tr. Tjitske Gaeles),
Hinke, 11 mei 1732 (tr. Feddrik Andries), Aatje, 18 aug. 1737 (tr. Jouke Klases)
Vermeld Doeye Martens
Diversen: Geboren Veenwouden 1704
Vader Marten Sybes
Moeder Hinke Doeyes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 17873
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Stem- en floreenkohieren 1728, 1738 en 1748
Bron: StemkohierenSoort registratie: Stemkohieren inschrijving(Akte)datum: 1728Plaats: Dantumadeel
Bijzonderheden:
Locatie: Veenwouden
Stemnr.: 8
Aantal stemmen: 1
Gebruiker Doeje Martens
Eigenaar Grietman Sicco Goslinga
Bronvermelding
Stem- en floreenkohieren 1728, 1738 en 1748, inventarisnummer 3235 Gemeente: Dantumadeel Periode: 1728

Lijst van bewoners per perceel
Bron: Tietjerksteradeel speciekohierenSoort registratie: Tietjerksteradeel speciekohieren inschrijving(Akte)datum: 1748Plaats: Suameer
Bijzonderheden: Locatie: 51
Bewoner Taeke Gabes
Diversen: Post 1 - In 1748 hoofdbewoner - In 1761 naar Garijp 36, Tietjerksteradeel
Bewoner Jacob Arends
Diversen: Post 2 - In 1761 hoofdbewoner, ingekomen van Noorderdrachten, Smallingerland - In 1767 naar Nijega, Sm., Smallingerland
Bewoner Klaas Arends (boer)
Diversen: Post 3 - In 1767 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 74, Tietjerksteradeel - In 1784 naar Suameer 56, Tietjerksteradeel - Opm.: 1783: vrouw overleden
Bewoner Marten Sierks
Diversen: Post 4 - In 1784 hoofdbewoner, ingekomen van Veenwouden, Dantumadeel - In 1790 naar Veenwouden, Dantumadeel
Bewoner De weduwe van Marten Doeyes
Diversen: Post 5 - In 1790 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 63, Tietjerksteradeel - In 1792 wordt inwonend
Bewoner Doeye Martens
Diversen: Post 6 - In 1792 hoofdbewoner, ingekomen van post 5 - In 1800 naar Suameer 47, Tietjerksteradeel
Bewoner De weduwe van Marten Doeyes
Diversen: Post 7 - In 1792 inwonend, was hoofdbewoner - In 1798 niet meer vermeld
Bewoner Gjolt Andries
Diversen: Post 8 - In 1800 hoofdbewoner, ingekomen van Bergum 273, Tietjerksteradeel - In 1805 nog alhier
Bronvermelding
Lijst van bewoners per perceel, archiefnummer 1731, Speciekohieren Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 1110
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1748-1805

Lijst van bewoners per perceel
Bron: Tietjerksteradeel speciekohierenSoort registratie: Tietjerksteradeel speciekohieren inschrijving(Akte)datum: 1748Plaats: Suameer
Bijzonderheden: Locatie: 47
Bewoner Ludzer Sjoerds
Diversen: Post 1 - In 1748 hoofdbewoner - In 1752 naar Surhuizum, Achtkarspelen
Bewoner Harmen Rutgers
Diversen: Post 2 - In 1752 hoofdbewoner, ingekomen van Oostermeer 19, Tietjerksteradeel - In 1755 naar Suameer 55, Tietjerksteradeel
Bewoner Taeke Reins
Diversen: Post 3 - In 1755 hoofdbewoner, ingekomen van Boornbergum, Smallingerland - In 1757 naar Suameer 50, Tietjerksteradeel
Bewoner Douwe Elias
Diversen: Post 4 - In 1757 hoofdbewoner, ingekomen van Twijzel, Achtkarspelen - In 1763 naar Wartena, Idaarderadeel
Bewoner Jelle Keimpes
Diversen: Post 5 - In 1763 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 56, Tietjerksteradeel - In 1764 wordt inwonend
Bewoner Meint Geerts
Diversen: Post 6 - In 1764 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 11, Tietjerksteradeel - In 1768 naar Suameer 31, Tietjerksteradeel
Bewoner Jelle Keimpes
Diversen: Post 7 - In 1764 inwonend, was hoofdbewoner - In 1770 naar Suameer 2, Tietjerksteradeel
Bewoner Jelke Hedzers
Diversen: Post 8 - In 1768 hoofdbewoner, begint - In 1777 naar Suameer 67, Tietjerksteradeel
Bewoner Ybele Bonnes
Diversen: Post 9 - In 1777 hoofdbewoner, ingekomen van Ureterp, Opsterland - In 1779 naar Suameer 80, Tietjerksteradeel
Bewoner Liepke Wymers
Diversen: Post 10 - In 1779 hoofdbewoner, begint - In 1782 naar Suameer 77, Tietjerksteradeel
Bewoner Ybele Bonnes
Diversen: Post 11 - In 1782 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 80, Tietjerksteradeel - In 1793 naar Suameer 29, Tietjerksteradeel
Bewoner Fokke Pieters
Diversen: Post 12 - In 1793 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 57, Tietjerksteradeel - In 1795 naar Suameer 8, Tietjerksteradeel
Bewoner Harmen Jelmers
Diversen: Post 13 - In 1795 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 37, Tietjerksteradeel - In 1797 naar Suameer 30, Tietjerksteradeel - Opm.: 1795, 1796: onder exemptie
Bewoner Jelmer Harmens
Diversen: Post 14 - In 1797 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 28, Tietjerksteradeel - In 1798 niet meer vermeld - Opm.: 1797: onder exemptie
Bewoner Johannes Martens
Diversen: Post 15 - In 1798 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 46, Tietjerksteradeel - In 1800 naar Suameer 35, Tietjerksteradeel
Bewoner Doeye Martens
Diversen: Post 16 - In 1800 hoofdbewoner, ingekomen van Suameer 51, Tietjerksteradeel - In 1805 nog alhier
Bronvermelding
Lijst van bewoners per perceel, archiefnummer 1731, Speciekohieren Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 1106
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1748-1805

Bolsward, Dantumadeel, Dokkum, Doniawerstal
Bron: Quotisatie kohierenSoort registratie: Quotisatie kohieren inschrijving(Akte)datum: 1749Plaats: Dantumadeel
Bijzonderheden:
Locatie: het dorp Veenwouden
Aantal volwassenen: 2
Aantal kinderen: 1
Aanslag: £ 27:19:-
Bewoner Doeye Martens
Diversen: veenbaas
Bronvermelding
Bolsward, Dantumadeel, Dokkum, Doniawerstal, archiefnummer 5, Gewestelijke bestuursinstellingen van Friesland 1580-1795 - Tresoar, inventarisnummer 6475, blad 106, aktenummer 4161 Periode: 1749

Autorisatieboeken
Oude inventaris: L
Bron: NedergerechtenSoort registratie: Nedergerechten inschrijving(Akte)datum: 29-12-1777
Vader wijlen Feddrik Andries
Moeder wijlen Hinke Doyes
Curator Binne Klazes (huisman) wonende te Veenwouden
Curator en grootvader Doeie Martens
Weeskind Hinke Feddriks leeftijd 12 jaar
Weeskind Andrijs Feddriks leeftijd 17 jaar
Weeskind Doeie Feddriks leeftijd 12 jaar
Bronvermelding
Autorisatieboeken, archiefnummer 13-38, Nedergerecht Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 030, blad 86, aktenummer 108
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1747-1810 
Martens, Doeye (I11362)
 
741 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Feddrik Andries; overl. onder Bergum (voor) 1777, tr. Veenwouden 9 dec. 1753 Hinke Doeyes (bdn v Veenw.),
DAN K14 26 (1773), Not. arch. 13011, minuut 171 (1842, vele afst.), quot.: een arbeider en vrijgezel, 1, 11-17,
speciekoh.: 1754 v Veenw. nr Hardegarijp 23, 1756 nr Bergum 17; TIE L d.d. 29 dec. 1777;
ki.: Hinke, 1758, Andries (1811: Loonstra), geb. onder Bergum 30 nov. 1760 (ged. Veenw. 4 jan. 1761),
Doeye, geb. onder Bergum 31 aug. 1765 (ged. Veenw. 20 okt. 1765), cur. Binne Klases en Doeye Martens
Vermeld Feddrik Andries
Vader Andries Gaeles
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 19556
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Autorisatieboeken
Oude inventaris: L
Bron: NedergerechtenSoort registratie: Nedergerechten inschrijving(Akte)datum: 29-12-1777
Vader wijlen Feddrik Andries
Moeder wijlen Hinke Doyes
Curator Binne Klazes (huisman) wonende te Veenwouden
Curator en grootvader Doeie Martens
Weeskind Hinke Feddriks leeftijd 12 jaar
Weeskind Andrijs Feddriks leeftijd 17 jaar
Weeskind Doeie Feddriks leeftijd 12 jaar
Bronvermelding
Autorisatieboeken, archiefnummer 13-38, Nedergerecht Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 030, blad 86, aktenummer 108
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1747-1810 
Andries, Feddrik (I11433)
 
742 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Grietje Gerbens; tr. 1. Veenwouden 27 april 1754 Sybe Klases, v Hantum, zij v Veenw.,
tr. 2. Oeds Rinses; is 1777 erfg. van Folke Melles, woont dan te Oudega
Vermeld Grietje Gerbens
Diversen: gedoopt Veenwouden 11 april 1735
Vader Gerben Bouwes
Moeder Tietje Melles
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 22874
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850 
Gerbens, Grietje (I11437)
 
743 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Hinke Doeyes; overl. onder Bergum (voor) 1777, tr. Veenw. 9 dec. 1753 Feddrik Andries (bdn v Veenw.), woonde op Veenwoudsterwal, 1754-1756 te Hardegarijp, speciekoh. 23
Vermeld Hinke Doeyes
Diversen: Gedoopt Veenwouden 11 mei 1732
Vader Doeye Martens
Moeder Grietje Joukes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 25767
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Autorisatieboeken
Oude inventaris: L
Bron: NedergerechtenSoort registratie: Nedergerechten inschrijving(Akte)datum: 29-12-1777
Vader wijlen Feddrik Andries
Moeder wijlen Hinke Doyes
Curator Binne Klazes (huisman) wonende te Veenwouden
Curator en grootvader Doeie Martens
Weeskind Hinke Feddriks leeftijd 12 jaar
Weeskind Andrijs Feddriks leeftijd 17 jaar
Weeskind Doeie Feddriks leeftijd 12 jaar
Bronvermelding
Autorisatieboeken, archiefnummer 13-38, Nedergerecht Tietjerksteradeel - Tresoar, inventarisnummer 030, blad 86, aktenummer 108
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1747-1810 
Doeyes, Hinke (I11430)
 
744 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Hinke Doeyes; tr. Marten Sybes, komt 19 sept. 1706 te Bergum met att. v Akkerwoude, op lidm. lijst Veenwouden 1721 (als H. Doedes), broer Allert, DAN N11 144v
Vermeld Hinke Doeyes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 25766
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850 
Doeyes, Hinke (I11361)
 
745 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Hinke Klases; tr. 1. Sjoerd Annes, tr. 2. Oenkerk 4 feb. 1759 Wybe Aukes, v Oenk., zij v Veenw., woont 1760 a.d.k.van Veenwouden onder Bergum (TIE B1 209), is eind mei/begin juni 1760 weggelopen met een getrouwd man, genaamd Hendrik, van "Bilzijl" (Oudebildtzijl) en heeft haar drie kinderen in de steek gelaten, woont 1774 te Dokkum, dan getrouwd met Melle Jochums (getr. Sijbrandahuis 22 nov. 1772)
Vermeld Hinke Klases
Diversen: Gedoopt Veenwouden 23 feb. 1727
Vader Klaas Martens
Moeder Trijntje Tabes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 25850
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850 
Klases, Hinke (I11359)
 
746 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Jouke Dirks; boer, 1708 gebr. Oenkerk stem 1 woont 1742 te Stiens, tr. 1. Aatje Ruurds,
tr. 2. (3e pr. Stiens 31 mei 1722) Janke Sybes, v Stiens hij v Wanswerd,
belijd. Oenkerk ca. 1707, komt 4 juni 1713 te Roodkerk met att. v Oenk., 1742 cur. dr v Popke Harmanus Inia;
ki. (ged. Oenkerk): Grietje, 17 aug. 1704, Sijke, 26 sept. 1706, Dirkje 3 maart 1709, Dirk, ged. Roodkerk 11 maart 1714
Vermeld Jouke Dirks
Diversen: Gedoopt Oenkerk 11 dec. 1674
Vader Dirk Sjoerds
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 31557
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Lidmatenregister Herv. Gemeente Oudkerk en Roodkerk
Bron: DTB LidmatenSoort registratie: DTB Lidmaten inschrijving(Akte)datum: 04-06-1713Plaats: Tietjerksteradeel
Bijzonderheden: Op 4 juni 1713 ingekomen van Oenkerk
Man: Joucke Dircks
Vrouw: Aatie Ruurds
Bronvermelding
Lidmatenregister Herv. Gemeente Oudkerk en Roodkerk, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 719, aktenummer 554
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1652-1850

Lidmatenregister Herv. Gemeente Oenkerk, Giekerk en Wijns
Bron: DTB LidmatenSoort registratie: DTB Lidmaten inschrijving(Akte)datum: 1723Plaats: Tietjerksteradeel
Bijzonderheden: Tussen 1706 en 1723 belijdenis
Lidmaat Jouke Dirx
Bronvermelding
Lidmatenregister Herv. Gemeente Oenkerk, Giekerk en Wijns, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 713, aktenummer 527
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1659-1850

Stem- en floreenkohieren 1728
Bron: StemkohierenSoort registratie: Stemkohieren inschrijving(Akte)datum: 1728Plaats: Leeuwarderadeel
Bijzonderheden:
Locatie: Stiens
Stemnr.: 60
Aantal stemmen: 1
Eigenaar Sybe Nammes
Gebruiker Jouke Dirx
Bronvermelding
Stem- en floreenkohieren 1728, inventarisnummer 3411 Gemeente: Leeuwarderadeel Periode: 1728

Stem- en floreenkohieren 1728, 1738 en 1748
Bron: StemkohierenSoort registratie: Stemkohieren inschrijving(Akte)datum: 1728Plaats: Dantumadeel
Bijzonderheden:
Locatie: Roodkerk
Stemnr.: 19
Aantal stemmen: 1
Gebruiker Jouke Dirx
Eigenaar; uit naam van zijn vrouw De heer Hettinga
Bronvermelding
Stem- en floreenkohieren 1728, 1738 en 1748, inventarisnummer 3235 Gemeente: Dantumadeel Periode: 1728

Autorisatieboeken
Oude inventaris: L3
Bron: NedergerechtenSoort registratie: Nedergerechten inschrijving(Akte)datum: 14-02-1730
Bijzonderheden:
Kinderen Jan, 18 jaar, Sytske, 15 jaar en Gerben Pytters, 11 jaar, requiranten
Stiefvader Ype Wybrens
Curator over persoon en goederen Jouke Dirks, huisman onder Stiens en Marten Tjeerds, schipper te Stiens, volle omen van moeders kant
Doel: scheiding en deling met hun stiefvader
Kind en requirant Jan Pytters leeftijd 18 jaar
Kind en requirant Sytske Pytters leeftijd 15 jaar
Kind en requirant Gerben Pytters leeftijd 11 jaar
Stiefvader Ype Wybrens
Curator Jouke Dirks (huisman) wonende te Stiens
Diversen: curator over persoon en goederen Plaats kenmerk: onder
Curator Marten Tjeerds (schipper) wonende te Stiens
Bronvermelding
Autorisatieboeken, archiefnummer 13-24, Nedergerecht Leeuwarderadeel - Tresoar, inventarisnummer 071, aktenummer 305
Gemeente: Leeuwarderadeel Periode: 1687-1742

Autorisatieboeken
Oude inventaris: L3
Bron: NedergerechtenSoort registratie: Nedergerechten inschrijving(Akte)datum: 04-10-1732
Bijzonderheden:
Wijlen vader Jan Joukes
Wijlen moeder Grietie Jans
Kinderen Pytter Jans, 18 jaar en Acke Jans, 21 jaar, requiranten
Curator over persoon en goederen Pytter Jurjens en Jouke Dirx te Stiens
Doel: volgens cod. disp. van wijlen moeder dato 5 jan. 1732
Vader Jan Joukes
Moeder Grietie Jans
Kind en requirant Pytter Jans leeftijd 18 jaar
Kind en requirant Acke Jans leeftijd 21 jaar
Curator Pytter Jurjens
Diversen: curator over persoon en goederen
Curator Jouke Dirx wonende te Stiens
Diversen: curator over persoon en goederen
Bronverelding
Autorisatieboeken, archiefnummer 13-24, Nedergerecht Leeuwarderadeel - Tresoar, inventarisnummer 071, aktenummer 320
Gemeente: Leeuwarderadeel Periode: 1687-1742

Autorisatieboeken
Oude inventaris: L3
Bron: NedergerechtenSoort registratie: Nedergerechten inschrijving(Akte)datum: 17-09-1739
Bijzonderheden:
Wijlen vader Pytter Wybes, mr. bakker te Stiens
Moeder Sjoerdtie Ales
Kinderen Nanke, 12 jaar en Wybe Pytters, 9 jaar, requiranten
Curator ad actum divisionis Jouke Dirx, huisman onder Stiens
Doel: scheiding van vaderlijke goederen
Vader Pytter Wybes (bakker) wonende te Stiens
Moeder Sjoerdtie Ales
Kind en requirant Nanke Pytters leeftijd 12 jaar
Kind en requirant Wybe Pytters leeftijd 9 jaar
Curator Jouke Dirx (huisman) wonende te Stiens
Diversen: curator ad actum divisionis Plaats kenmerk: onder
Bronvermelding
Autorisatieboeken, archiefnummer 13-24, Nedergerecht Leeuwarderadeel - Tresoar, inventarisnummer 071, aktenummer 368
Gemeente: Leeuwarderadeel Periode: 1687-1742 
Dirks, Jouke (I11422)
 
747 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Klaas Martens; boer en veenbaas, overl. onder Hardegarijp 10 mei 1774, tr. 1. Veenwouden 7 mei 1724 Trijntje Tabes (bdn v Veenw.),
tr. 2. Veenw. 15 juli 1731 Dirkje Joukes (bdn v Vw.), belijd. Veenw. 4 feb. 1731, op lidm. lijst 1743 (nr. 51),
stemkoh.: 1738, 1748 gebr. Veenw. 8, speciekoh.: 1751 v Veenw. naar Hardegarijp 21 (1761:
de vrouw overl., 1774: overleden), person. koh.: 1768 £ 840, 1774 de erven, 1787 verdeeld,
HvF civ. bijl. 90-16, DAN K13 21, 34; TIE S22 45, M17 251 (testament 23 nov. 1768); ki. (ged. Veenw.),
ex 1: Hinke, 23 feb. 1727, Marten, 13 maart 1729 (overl.),
ex 2: Sybe, 29 juni 1732, Jouke en Ate, 1 dec. 1737,
niet gedoopt: Ruurd, Marten, Allert,
in doopbk. nog: zoontje, naam en leeft. niet vermeld, 25 nov. 1757
Vermeld Klaas Martens
Diversen: Geboren (Veenwouden) 1701
Vader Marten Sybes
Moeder Hinke Doeyes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 32582
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Omschrijvinge van familiën in Friesland ("Volkstelling"); Oostergo
Bron: Volkstelling 1744Soort registratie: Volkstelling 1744 inschrijving(Akte)datum: 1744Plaats: Veenwouden
Bijzonderheden: Gemeente: Dantumadeel
Vermeld Klaas Martens
Diversen: Aantal personen: 8 Toegezegd bedrag £ 2:-:-
Bronvermelding
Omschrijvinge van familiën in Friesland ("Volkstelling"); Oostergo, inventarisnummer 1628, blad 26, aktenummer 637 Periode: 1744 
Martens, Klaas (I11350)
 
748 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Lieuwe Goslings; schoolmeester te Wartena, later te Hempens & Teerns, overl. Dokkum 15 juli 1800 (56 jaar),
tr. Grouw 22 sept. 1770 Fokje Abrahams (bdn v Grouw), komt te Hempens 22 mei 1782 met att. v Warga c.a.,
naar Dokkum 24 juli 1787, wsch. 1 kind
Vermeld Lieuwe Goslings
Diversen: Geboren 1744
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 33853
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850

Lidmatenregister Herv. Gemeente Hempens en Teerns
Bron: DTB LidmatenSoort registratie: DTB Lidmaten inschrijving(Akte)datum: 26-05-1782Plaats: Leeuwarderadeel
Bijzonderheden:
Op 26 mei 1782 ingekomen van Warga
Op 14 mei 1787 vertrokken naar Dokkum
Man: Lieuwe Goslings (schoolmeester)
Vrouw: Fokjen Abrahams
Bronvermelding
Lidmatenregister Herv. Gemeente Hempens en Teerns, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 468, aktenummer 93
Gemeente: Leeuwarderadeel Periode: 1705-1850

Lidmatenregister Herv. Gemeente Dokkum
Bron: DTB LidmatenSoort registratie: DTB Lidmaten inschrijving(Akte)datum: 01-08-1787Plaats: Dokkum
Bijzonderheden: Op 1 augustus 1787 ingekomen van Hempens
Man: Lieuwe Goslings (oud schoolmeester)
Vrouw: Fokjen Abrahams
Bronvermelding
Lidmatenregister Herv. Gemeente Dokkum, archiefnummer 28, Collectie doop-, trouw-, lidmaten- en begraafboeken - Tresoar, inventarisnummer 201, aktenummer 2907
Gemeente: Dokkum Periode: 1692-1795

Bijzonderheden:
Fokje Abrahams; overl. Dokkum 6 feb. 1808 (70 jr, woont aan de Bargemarkt, gealimenteerd, 1 kind),
tr. Grouw 22 sept. 1770 Lieuwe Goslings (bdn v Grouw); belijd. Warga 26 okt. 1767, att. naar Grouw 22 mei 1770,
te Warga met att. v Grouw 7 feb. 1772; komt 22 mei 1782 te Hempens met att. v Warga, vertr. nr Dokkum 24 juli 1787 
Goslings, Lieuwe (I10425)
 
749 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Marten Doeyes; boer te Veenwouden, Garijp (1768, 1785), overl. Suameer 1787/88, tr. Veenw. 18 nov. 1753 Tjitske Gaeles (bdn v Veenw.),
speciekoh.: 1761 v Veenw. nr Garijp 1, 1787 nr Suameer 63, 1788: overleden, nu de weduwe, person. koh.: 1768 £ 150 v vader, 1788-1793 de wed., is 1785 voorspr.
ki. v Jouke Klases en Aatje Doeyes; TIE S24 52, S25 134, S26 361; ki.: Doeye, ged. Veenw. 5 jan. 1755 (-> van der Wal),
Gaele, geb. Veenw. 19 dec. 1757 (-> van der Wal), Tjeerd (-> van der Wal), Sybe (-> van der Steeg), Pieter (-> de Boer),
Grietje, Baukje (-> van der Wal), zie Notar. arch. 13011 minuut 171 (1842, afstamm. zijn erfg. v Andries Feddriks Loonstra)
Vermeld Marten Doeyes
Vader Doeye Martens
Moeder Grietje Joukes
Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 34855
Gemeente: Tietjerksteradeel Periode: 1600-1850 
Doeyes, Marten (I11429)
 
750 Tietjerksteradeel e.o.
Bron: Tietjerksteradeel e.o.Soort registratie: Tietjerksteradeel e.o. inschrijvingen
Bijzonderheden:
Pier Piers Gosliga; landbouwer te Swichum (1869); tr. Leeuwarderadeel 13 mei 1845 Baukje Piers Lettinga,
geb. Lekkum 2 aug. 1823 (dr v Pier Durks Lettinga, lanbouwer, en Gerlantje Brands de Jong); ki.: Pieter, geb. Swichum 26 maart 1846

Vermeld Pier Piers Gosliga
Diversen: Geboren Beers 28 maart 1820
Vader Pier Johannes Gosliga
Diversen: grietenij-ontvanger
Moeder Sytske Pieters Gooyenga
Diversen: (Goïnga, uit Suameer)bdn overl. voor 1845

Bronvermelding
Tietjerksteradeel e.o., archiefnummer 1730, Bevolking Tietjerksteradeel, verzameling Nieuwland - Tresoar, inventarisnummer 1, aktenummer 4071
Gemeente: Tietjerksteradeel
Periode: 1600-1850 
Gosliga, Pier Piers (I10687)
 

      «Vorige «1 ... 11 12 13 14 15 16 17 18 Volgende»