Khosro III van Armenië

Khosro III van Armenië

Mannelijk 295 - 339  (44 jaar)

Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Khosro III van ArmeniëKhosro III van Armenië is geboren in 295; is gestorven in 339.

    Aantekeningen:

    Khosro III van Armenië (ca. 295 - 339) was koning van Armenië van 330 tot zijn overlijden in 339. Hij wordt ook Khosro de Kleine genoemd.

    Khosro werd koning als opvolger van zijn vader Tiridates IV van Armenië en stichtte in het begin van zijn regering de stad Dvin, later hoofdstad van het oude Armenië. Tijdens zijn bewind wordt de stemming in pro-Perzisch en anti-Romeinse en anti-christelijk. Ook is er veel verzet tegen de machtige positie van de familie Mamikonian. Dit resulteert in de moord op patriarch Aristakes (333) en een geslaagde inval van de Perzen onder Shapur II (335). Armenië moet daardoor enkele oostelijke provincies aan de Perzen afstaan. Tijdens de laatste jaren van zijn bewind is Armenië binnen de Perzische invloedssfeer.

    De naam van zijn vrouw is niet bekend. Hij had ten minste drie kinderen:

    Tigranes, die hem zou opvolgen als koning
    de dochters Varazdoukht en Bambischen. Zij trouwden respectievelijk met Pap en At'anagenes, zoons van de patriarch Husik

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Bambischen Arschakuni van Armenië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 315.


Generatie: 2

  1. 2.  Bambischen Arschakuni van ArmeniëBambischen Arschakuni van Armenië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Khosro1) is geboren in 315.

    Gezin/Partner: At'anagenes. At'anagenes is geboren in 315; is gestorven circa 348. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 3. Nerses I  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 326; is gestorven op 25 jul 373.


Generatie: 3

  1. 3.  Nerses INerses I Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (2.Bambischen2, 1.Khosro1) is geboren in 326; is gestorven op 25 jul 373.

    Aantekeningen:

    Nerses I (326-373) was patriarch van de Armeens-apostolische Kerk (353-373). Hij was van grote betekenis voor de ontwikkeling van de Armeense kerk.

    Nerses bracht zijn jeugd door in Caesarea (Kayseri) en trouwt met Sanducht Mamikonian. Na de snelle dood van zijn vrouw wordt hij benoemd tot zwaarddrager van koning Ashak II maar hij treedt al snel toe tot de geestelijkheid. In 353 wordt hij unaniem gekozen tot patriarch. Nerses maakt van het christendom een volksgodsdienst. Hij stelt op het concilie van Ashtishat een groot aantal wetten vast over huwelijk, vasten, incest en rouw (verbod op zelfverminking). Bouwt scholen en ziekenhuizen en zendt predikers door het gehele land.

    Ook is Narses politiek actief, hij reist naar Constantinopel om Romeinse steun te vragen tegen de Perzen maar hij krijgt ruzie met keizer Valens omdat hij diens Ariaanse overtuiging bekritiseert. Daarop wordt hij verbannen naar Edessa. In 369 wordt hij door de nieuwe koning Pap in zijn ambt hersteld maar ook met hem komt hij in conflict: ook Pap is Ariaans en Nerses ontzegt hem de toegang tot de kerk. Pap nodigt Nerses uit voor een banket om de geschillen bij te leggen, maar tijdens dit banket (25 juli 373) wordt Nerses vermoord.

    Nerses wordt in de Armeense kerk als heilige vereerd.

    Gezin/Partner: Sanducht Mamikonian. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 4. Sahak Patriarch van Armenië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 350; is gestorven op 7 sep 439.


Generatie: 4

  1. 4.  Sahak Patriarch van ArmeniëSahak Patriarch van Armenië Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Nerses3, 2.Bambischen2, 1.Khosro1) is geboren in 350; is gestorven op 7 sep 439.

    Aantekeningen:

    Sahak (ca. 350-439) was patriarch van de Armeens-apostolische Kerk (387-426 en 430-439). Onder zijn leiding werd het Armeens alfabetontworpen en werd de bijbel en de liturgie in het Armeens vertaald. Hij wordt "de Grote" genoemd en wordt door de Armeense kerk als heilige vereerd.

    Sahak werd opgevoed in Constantinopel en ontving daar een uitstekende literaire opleiding. Vaak wordt vermeld dat hij toen een wees zou zijn maar daarmee wordt vermoedelijk alleen bedoeld dat zijn moeder zeer jong is overleden.

    Politieke situatie
    In 387 wordt Sahak gekozen tot patriarch. In datzelfde jaar wordt Armenië verdeeld in een westelijk Romeins en een oostelijk Perzisch deel. In het Romeinse deel wordt het Syrisch dat vanouds als kerktaal werd gebruikt, verboden. In plaats daarvan moet verplicht het Grieks worden gebruikt, hierdoor begint de Armeense samenleving te helleniseren. In het Perzische deel is het gebruik van Grieks juist streng verboden. Door deze ontwikkeling wordt de nationale en religieuze eenheid van Armenië sterk bedreigd.

    Betekenis als Patriarch
    Sahak leeft met 60 volgelingen in een klooster. Om de Armeense kerk en taal te behouden vertaalt Shahak met zijn medewerkers de Syrische bijbel naar het Armeens (met gebruik van Griekse en Hebreeuwse teksten), waarvoor ze het Armeense alfabet ontwikkelen. Hij stuurt zijn medewerkers naar de belangrijke grote steden om te studeren en zij vertalen ook een aantal belangrijke theologische werken in het Armeens. Ook wordt een Armeense liturgie gemaakt.

    Sahak doet een grote inspanning voor het herstel van kloosters en kerken, bevordert het onderwijs en houdt drie concilies om de Armeense kerk opnieuw te organiseren. Daardoor mislukken de Perzische pogingen om Armenië tot het zoroastrisme te bekeren.

    Hij neemt niet deel aan het concilie van Efeze (431) maar vraagt en krijgt wel uitleg over het onderwerp (de aard van Christus) van de kerk in Constantinopel. Sahak wordt als heilige vereerd.

    Rol in de politiek
    Sahak vraagt na de dood van Shahak Bagratuni dat de titel van opperbevelhebber aan de Mamikonian wordt gegeven, een familie waar hij door zijn moeder en door het huwelijk van zijn dochter mee verwant is. Hij reist zelfs naar Ctesiphon om deze zaak te bepleiten. Hij wordt daar met grote eer ontvangen en de Perzische koning willigt zijn verzoek in.

    Er zijn brieven van Sahak aan keizer Theodosius II en patriarch Atticus van Constantinopel bewaard gebleven. Sahak raakte verwikkeld in de machtsstrijd in Armenië en stuurt een van zijn medewerkers en zijn kleinzoon Vardan Mamikonian naar Constantinopel om de keizer om hulp te vragen. In 426 wordt Sahak (onder Perzische druk) afgezet door de koning van het Perzische deel van Armenië en hij gaat in ballingschap in het Romeinse deel. In 430 wordt hij weer in zijn ambt hersteld.

    Sahak is overleden op 7 september 439 en is door zijn kleinkinderen begraven in het dorp Arshtishat, in Taron - het centrum van de macht van de Mamikonian.

    Gezin/Partner: Onbekend. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 5. Sahakanoysh Souren Pahlav, prinses van Armenië  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren circa 385; is gestorven in 416.