Bertrada Laon

Bertrada Laon

Vrouwelijk 720 - 783  (~ 63 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Bertrada Laon 
    Roepnaam Van 
    Geboren mei 720 
    Geslacht Vrouwelijk 
    Overleden 12 jul 783 
    Persoon-ID I7096  Genealogie Oldenzeel
    Laatst gewijzigd op 27 sep 2020 

    Vader Voorouders Charibert Laon
              geb. ca. 700
              ovl. vóór 762  (Leeftijd ~ 61 jaar) 
    Verwantschap geboorte 
    Moeder Gisele 
    Verwantschap geboorte 
    Gezins-ID F1509726367  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Voorouders Pepijn de Korte
              geb. 714, Jupille-sur-Meuse Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie
              ovl. 24 sep 768, Saint-Denis Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 54 jaar) 
    Getrouwd 740 
    Type: civil 
    Kinderen 
    Getrouwd: 1x1. Karel I de Grote
              geb. 2 apr 748
              ovl. 28 jan 814, Aken, Duitsland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 65 jaar)  [geboorte]
    Laatst gewijzigd op 7 nov 2020 
    Gezins-ID F1508855776  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Aantekeningen 
    • Bertrada van Laon, ook wel bekend als Bertha met de Grote Voet (mei 720 – 12 juli 783) was een Frankische koningin. Ze was een dochter van Charibert van Laon. Volgens een legende was zij echter de dochter van Floris ende Blancefloer. Bertrada van Laon dankt haar bijnaam aan het lied "Li Romans de Berte aux grands pieds" van de Franse troubadour Adenes Le Roi.[3] Ze kreeg deze bijnaam vermoedelijk omdat ze een klompvoet had.

      Pepijn de Korte
      In 740 trouwde ze met Pepijn de Korte, als zijn tweede vrouw. Door te nauwe verwantschap waren er jaren nodig voordat de kerk het huwelijk erkende. In 762 wilde Pepijn haar verstoten, maar dat mislukte door verzet van de paus. Bertrada was een belangrijke adviseur van haar man en volgde hem op zijn veldtochten. Na zijn dood verloor Bertrada haar titel van koningin en woonde zij aanvankelijk een tijd bij haar zoon Karel.

      Arrangementen
      Ze probeerde de vrede tussen haar zoons Karel en Karloman te bewaren. Zo arrangeerde ze in 770 het tweede huwelijk van Karel met de dochter van koning Desiderius der Longobarden, veelal genaamd Desiderata, en dit als onderdeel van een politiek evenwicht dat ze trachtte te scheppen tussen de broers, de Longobarden, Beieren en de paus. In haar pro-Longobardische politiek kon Bertrada op de steun rekenen van een deel van de Frankische adel. Die zagen in Bertrada's demarches voor een "rustige" zuidgrens van het Frankenrijk een beveiliging. In dat kader werd ook haar dochter verloofd met een Longobardische prins, maar dat huwelijk ging niet door. Uiteindelijk vestigde Bertrada zich in Aken, waar ze zich in het klooster van Choisy-au-Bac terugtrok.

      Legende
      Een legende verhaalt, volledig zonder historische grond, dat Bertrada een dochter zou zijn van Floris en Blancefloer:
      Floris, de zoon van een islamitische koning in Spanje en Blancefloer, de dochter van een buitgemaakte christelijke gravin, groeiden samen op, en waren al voor hun vijfde smoorverliefd. Floris' vader was daar niet blij mee, en wilde Blancefloer vermoorden. De koningin was daar tegen en bedacht een ander plan. Floris moest naar een andere school, ver weg, om daar tussen andere meisjes geplaatst te worden. Hem werd beloofd dat Blancefloer later zou volgen. Blancefloer werd als slavin aan een emir uit Babylon verkocht. De koning en koningin richtten een praalgraf voor haar op, en vertelden Floris dat Blancefloer was gestorven. Toen Floris dat hoorde besloot hij zelfmoord te plegen. Zijn moeder vertelde hem de waarheid, en Floris ging Blancefloer zoeken. Toen hij haar ten slotte vond, vertrokken ze (na enige moeilijkheden) weer naar Spanje. Ze trouwden en kregen een dochter: Bertrada.