Geertruida Cornelia Louisa Christina Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren

Geertruida Cornelia Louisa Christina Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren

Vrouwelijk 1915 - 2008  (92 jaar)

Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Geertruida Cornelia Louisa Christina Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 19 okt 1915 in Slochteren (dochter van Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren en Catharina Cornelia Star Numan); is gestorven op 9 jul 2008 in Slochteren.

    Andere gebeurtenissen:

    • Verblijfplaats: Adres:
      Fraeylemaborg
      Slochteren

    Aantekeningen:

    Geertruida Hermanna Louisa Christina (Louise) Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (Slochteren, 19 oktober 1915 - aldaar, 9 juli 2008) was de laatste bewoner van de Fraeylemaborg in Slochteren.

    Van der Hoop, lid van de familie Van der Hoop, was een dochter van Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, burgemeester van Sappemeer van 1917 tot 1925. In die periode woonde de familie op het tweede landgoed, de borg Welgelegen, eigendom van de familie van haar moeder, Catharina Cornelia Star Numan. Toen haar vader in 1925 burgemeester van Slochteren werd, verhuisde de familie weer naar de Fraeylemaborg. Louise kreeg een strenge en klassieke opvoeding, omringd door bedienden en geschoold in het Frans. Ze trouwde op 26 augustus 1948 met jhr. drs. François van Panhuys (1914-1969) vanuit de borg en vestigde zich met haar man in het Gelderse Hummelo, waar hij sinds 1951 burgemeester was. Haar vader overleed in 1952 en haar moeder in 1965. Na het overlijden van haar man in 1969 keerde Louise met haar 3 dochters Kitty, Mieke en Ulrica, terug naar de Fraeylemaborg. Het onderhoud van de borg bleek niet meer door haar te bekostigen. In 1971 werd het landgoed verkocht aan de Gerrit van Houtenstichting en verliet de laatste familie de Fraeylemaborg.

    Van der Hoop hertrouwde in 1977 met Jan Leendert Groenveld, die ze kende uit haar gymnasiumtijd. Ze vestigde zich op 200 meter van de borg in het Het Hoge Huys, een voormalig rechthuis uit de zeventiende eeuw dat nog steeds in het bezit van de familie is. Hier overleed medio 2008 Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren op 92-jarige leeftijd. Op 15 juli van dat jaar werd ze met behulp van rijtuigen naar haar laatste rustplaats gebracht. Vier kleinzonen droegen haar vanuit de Fraeylemaborg naar buiten.


    Na de dood van Van Panhuys trok Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren met haar dochters in bij haar gescheiden zuster Jeanne, die inmiddels weer op de Fraeylemaborg woonde.
    Al snel bleek het onderhoud van de borg en het omringende landgoed hun draagkracht te boven te gaan. Daarom droegen zij de borg, die sinds 1781 in familiebezit is geweest, in 1972, na 191 jaar, over aan de in 1945 opgerichte Gerrit van Houtenstichting. De borg werd een museum waarin onder meer schilderijen en antiek porselein werden getoond.

    Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren ging met haar drie dochters wonen in het nabijgelegen voormalige Regthuis (gerechtsgebouw) ?Het Hoge Huys?.

    Samen met haar drie dochters en haar zuster Jeanne, die overleed in 2002, was Louise van der Hoop de laatste die de Fraeylemaborg in grootse staat bewoonde. Ze werd vanuit de Fraeylemaborg begraven. Half Slochteren liep uit, voor een laatste eerbetoon aan de laatste borgvrouwe van Groningen. Zij werd begraven op het kerkhof van de kerk van Slochteren.
    Zij werd wel de "laatste ?echte? borgvrouwe van Groningen" genoemd. Met haar overlijden kwam symbolisch een einde aan het tijdperk van de landadel in Groningen.
    Overigens behoort de familie Thomassen à Thuessinkvan der Hoop van Slochteren niet tot de Nederlandse adel. De familie behoort wel tot het patriciaat (niet-adellijke geslachten die generaties lang een groot aanzien hadden in de samenleving).

    Geertruida getrouwd François Willem Peter Marie Panhuys op 26 aug 1948 (civil) in Slochteren. François is geboren op 3 sep 1914 in Den Haag; is gedoopt in in Slochteren; is gestorven op 21 feb 1969. [Gezinsblad] [Familiekaart]


Generatie: 2

  1. 2.  Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 4 feb 1875 in Slochteren (zoon van Abraham Johan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren en Geertruida Ketelaar); is gestorven op 27 apr 1952 in Slochteren.

    Andere gebeurtenissen:

    • Verblijfplaats: Adres:
      Fraeylemaborg
      Slochteren

    Aantekeningen:

    Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren
    Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, heer van Slochteren, Kolham, Foxham en Half Schildwolde (Slochteren, 4 februari 1875 - aldaar, 27 april 1952) was een Nederlands burgemeester. Hij was lid van de CHU.
    Leven en werk

    Van der Hoop, lid van de familie Van der Hoop, werd geboren op de Fraeylemaborg. Zijn vader, Tweede Kamerlid Abraham Johan Thomassen à Thuessink van der Hoop, had de borg met de heerlijkheid Slochteren geërfd in 1867 en voegde "Van Slochteren" toe aan de geslachtsnaam Thomassen à Thuessink van der Hoop. Na de dood van Abraham in 1882 erfde zoon Evert Jan de Fraeylemaborg en de heerlijkheden.

    Hij studeerde vanaf 1895 rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 1904 op stellingen promoveerde. Vervolgens werd hij advocaat en procureur in Groningen. Hij was korte tijd lid van de gemeenteraad in Groningen. In 1907 werd hij gekozen tot lid van Provinciale Staten van Groningen voor de ARP. Later werd hij lid van de CHU. In 1911 promoveerde hij voor de tweede maal, nu aan de Vrije Universiteit Amsterdam, op het proefschrift De orde van erfopvolging tot den troon in Nederland. Van 1911 tot 1917 was hij lid van de gemeenteraad van Slochteren. In 1917 werd hij benoemd tot burgemeester van Sappemeer en in 1925 tot burgemeester van Slochteren.

    In 1908 trouwde Van der Hoop met Catharina Cornelia Star Numan (1879-1965). Na hun huwelijksreis naar Nederlands-Indië vestigde het paar zich op de Fraeylemaborg. Als burgemeester van Sappemeer bewoonde hij van 1917 tot 1925 de borg Welgelegen, eigendom van de familie van zijn echtgenote. Toen hij vervolgens burgemeester werd van Slochteren (1925 - 1940), keerde het echtpaar terug naar de Fraeylemaborg. Zijn vrouw erfde Welgelegen in 1936 van haar broer, maar ze bleven in Slochteren wonen. Na hun overlijden werden de beide borgen door hun dochters, onder wie Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkocht.

    Als burgemeester van Slochteren opende hij in 1929 de Woldjerspoorweg van Slochteren naar de stad Groningen, waarvoor ook zijn voorganger Harm Broekema zich had ingespannen. Kort na zijn pensionering als burgemeester werd de lijn alweer gesloten. Tijdens zijn burgemeesterschap werden de tot de gemeente Slochteren behorende plaatsen aangesloten op het provinciale waterleidingnetwerk. Hij was president-curator van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen en lid van het college van toezicht op het beheer van de kerkelijke goederen in de provincie Groningen. Hij was ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

    Bibliografie
    De orde van erfopvolging tot den troon in Nederland. Amsterdam, 1911 (proefschrift).
    Het geslacht Thomassen à Thuessink. [Doesburg], 1930.

    Evert getrouwd Catharina Cornelia Star Numan op 18 feb 1908 (civil) in Den Haag. Catharina (dochter van Oncko Wicher Star Numan en Johanna Agatha van Swinderen) is geboren op 3 nov 1879 in Den Haag; is gestorven op 29 apr 1965 in Slochteren. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Catharina Cornelia Star Numan is geboren op 3 nov 1879 in Den Haag (dochter van Oncko Wicher Star Numan en Johanna Agatha van Swinderen); is gestorven op 29 apr 1965 in Slochteren.

    Andere gebeurtenissen:

    • Verblijfplaats: Adres:
      Fraeylemaborg
      Slochteren

    Kinderen:
    1. Jeanne Agatha Maria Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 26 sep 1910 in Slochteren; is gestorven op 19 jan 2002 in Slochteren.
    2. 1. Geertruida Cornelia Louisa Christina Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 19 okt 1915 in Slochteren; is gestorven op 9 jul 2008 in Slochteren.


Generatie: 3

  1. 4.  Abraham Johan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 20 feb 1838 in Groningen (zoon van Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop en Willemina Elisabeth de Ranitz); is gestorven op 19 mrt 1882 in Slochteren.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: lid 2de kamer Staten Generaal
    • Verblijfplaats: Adres:
      Fraeylemaborg
      Slochteren

    Aantekeningen:

    Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren
    Abraham Johan (Jan) Thomassen à Thuessink van der Hoop, heer van Slochteren, Kolham, Foxham en Half Schildwolde (Groningen, 20 februari 1838 - Slochteren, 19 maart 1882) was een Nederlands politicus.

    Biografie
    Van der Hoop was een telg uit het geslacht Van der Hoop en een zoon van de latere officier van justitie mr. Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (1809-1852) en Willemina Elisabeth de Ranitz (1812-1891), telg uit het geslacht De Ranitz. Hij was een neef van Groen van Prinsterer, over wie zijn zoon mr. dr. Matthijs Pieter Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren (1876-1967) zijn proefschrift zou schrijven. In 1847 erfde hij van de halfzuster van zijn grootvader Hermanna Louisa Christina de Sandra Veldtman, vrouwe van Slochteren c.a. (1789-1847), weduwe van jhr. Johan Hora Siccama (1778-1829), de heerlijkheid Slochteren, Kolham, Foxham en Half Schildwolde met de Fraeylemaborg; haar weduwnaar jhr. Wiardus Hora Siccama (1791-1867), telg uit het geslacht Siccama, behield echter het vruchtgebruik zodat hij pas in 1867 over de goederen, waaronder de borg, kon beschikken. Met het oog op dat bezit volgde hij in 1865 een cursus aan de landhuishoudkundige school te Haren.

    Van der Hoop studeerde vanaf 1857 rechten aan de Groningse universiteit waar hij op 18 december 1862 op stellingen promoveerde. Daarna was hij kandidaat-notaris en lid van Provinciale Staten van Groningen, voor de antirevolutionairen. In 1873 trouwde hij met Geertruida Ketelaar (1846-1925), met wie hij vijf kinderen kreeg. In 1879 volgde hij in het district Steenwijk de politieke veteraan Storm van 's-Gravesande op, na bij de verkiezingen de liberale kandidaat te hebben verslagen. Hij maakte deel uit van de Parlementaire enquête naar de exploitatie van Nederlandse Spoorwegen. Al na drie jaar Kamerlidmaatschap kwam hij te overlijden. Zijn broer Gijsbert Hendrik volgde hem op.

    Mr. A.J. Thomassen à Thuessink van der Hoop overleed in 1882 op zijn borg op 44-jarige leeftijd.

    Abraham getrouwd Geertruida Ketelaar op 7 aug 1873 (civil) in Rotterdam. Geertruida (dochter van Matthijs Pieter Ketelaar en Christina Adriana Lucretia Catharina van Convent Ten Oever) is geboren op 8 okt 1846 in Rotterdam; is gestorven op 19 jan 1925 in Baarn. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Geertruida Ketelaar is geboren op 8 okt 1846 in Rotterdam (dochter van Matthijs Pieter Ketelaar en Christina Adriana Lucretia Catharina van Convent Ten Oever); is gestorven op 19 jan 1925 in Baarn.

    Andere gebeurtenissen:

    • Verblijfplaats: Adres:
      Fraeylemaborg
      Slochteren

    Aantekeningen:

    De jonge borgvrouwe was gewend aan het leven in een drukke stad met een gezellige familiekring en kwam nu op een afgelegen borg met slechts enkele notabelen als relatie. Gelukkig vroeg het huishouden in de borg al haar aandacht en moest ze leiding geven aan flink wat personeel. Tussen 1875 en 1880 werden bovendien vijf kinderen geboren en bruiste de Fraeylemaborg van leven.

    Ter ontspanning wandelde de borgvrouwe graag in het Slochterbos en genoot daar van de fraaie aanleg en de bijzondere bomen en planten. Vooral het verste deel van het park had haar voorliefde, waar ze de romantische berg kon beklimmen met uitzicht op de open plekken in het park. Als ze de andere kant op keek zag ze nog net een lage streek in de buurt van de ?Private weg van het Huis te Slochteren? naar Noordbroek. Zou dat misschien een pingo-ruïne zijn? Rond de immense stam van de eeuwenoude Kinderboom was een bank geplaats, waar mevrouw Van der Hoop graag even uitrustte.
    Op de terugweg liep ze graag door de diagonale zichtas en zag dan al van verre de roomwit gestuukte borg. Volgens overlevering keek deze zichtas naar de andere kant uit op de kerk van Noordbroek, maar hoe ze ook tuurde, een kerk kon ze toch niet ontwaren. Ook zonder dat was het doorzicht prachtig. Alleen jammer dat het snoeien van zo?n zichtas zoveel arbeid kostte, jaar in jaar uit. Zorgen als deze zouden de jonge borgvrouwe al spoedig extra belasten, want in het voorjaar van 1882 overleed plotseling haar man aan longontsteking. Zij bleef achter met de zorg voor vijf jonge kinderen en een bewerkelijk landgoed. Zij slaagde hierin, door de koers van haar man vastberaden door te zetten en loodste het landgoed Fraeylemaborg de 20ste eeuw in.

    Kinderen:
    1. 2. Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 4 feb 1875 in Slochteren; is gestorven op 27 apr 1952 in Slochteren.
    2. Matthijs Pieter Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 10 apr 1876 in Slochteren.
    3. Willemine Elisabeth Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 27 apr 1877 in Slochteren; is gestorven op 2 jul 1942 in De Bildt.
    4. Christine Adriana Lucretia Catharina Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 5 jul 1878 in Slochteren; is gestorven op 5 apr 1955 in Rotterdam.
    5. Anna Catharina Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 30 dec 1880 in Slochteren; is gestorven op 19 feb 1929 in Woerden.

  3. 6.  Oncko Wicher Star Numan

    Aantekeningen:

    Oncko Wicher Star Numan (Groningen, 4 september 1840 – 's-Gravenhage, 4 november 1899) was griffier van de Eerste Kamer der Staten-Generaal van 1880 tot 1899. Hij was de eerste niet-adellijke persoon die deze functie vervulde.

    Loopbaan
    Star Numan begon zijn loopbaan na studies letteren (kandidaats) en Romeins en hedendaags recht, afgerond met een promotie, te Leiden als advocaat in 's-Gravenhage. Hij was commies-griffier van de Tweede Kamer der Staten-Generaal van 1870 tot 1878 en commies-griffier van de Eerste Kamer van 1878 tot 1880, waarna de Eerste Kamer hem tot griffier benoemde. Hij stond bekend om zijn werklust en grote encyclopedische kennis.

    Hij vervulde diverse nevenfuncties. Zo was hij lid van het College van Curatoren van de Rijksuniversiteit Leiden. Hij zette zich in voor de zorg voor verwaarloosde en verlaten meisjes, en voor ongehuwde moeders. Ook was hij lid van de Algemene Synodale commissie van de Nederlandse Hervormde Kerk.

    Hij was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

    Star Numan was getrouwd met jkvr. Johanna Agathe van Swinderen (1844-1898). Ze hadden drie kinderen. De familiewoonst was een woonhuis gelegen Sophialaan 10. Dochter Catharina Cornelia Star Numan (1879-1965) werd later de echtgenote van de burgemeester Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.

    Oncko getrouwd Johanna Agatha van Swinderen. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Johanna Agatha van Swinderen
    Kinderen:
    1. 3. Catharina Cornelia Star Numan is geboren op 3 nov 1879 in Den Haag; is gestorven op 29 apr 1965 in Slochteren.


Generatie: 4

  1. 8.  Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 4 jun 1809 in Schuitendiep Groningen; is gedoopt op 18 jun 1809 in Martinikerk Groningen (zoon van Abraham Johan van der Hoop en Arnoldina Alijda Maria Thomassen a Theussingh); is gestorven op 17 jul 1852 in Groningen.

    Andere gebeurtenissen:

    • Beroep: Officier van justitie
    • Beroep: substituut officier

    Evert getrouwd Willemina Elisabeth de Ranitz op 13 apr 1837 (civil) in Groningen. Willemina (dochter van Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz en Edzardina Johanna Tiassens) is geboren op 8 dec 1812 in Groningen; is gestorven op 31 mei 1891 in Groningen. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Willemina Elisabeth de Ranitz is geboren op 8 dec 1812 in Groningen (dochter van Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz en Edzardina Johanna Tiassens); is gestorven op 31 mei 1891 in Groningen.
    Kinderen:
    1. 4. Abraham Johan Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren is geboren op 20 feb 1838 in Groningen; is gestorven op 19 mrt 1882 in Slochteren.
    2. Sebastiaan Mattheus Sigismund Thomassen a Thuessink van der Hoop is geboren op 12 jul 1839 in Assen.
    3. Arnoldina Aleida Maria Thomassen a Thuessink van der Hoop is geboren op 28 feb 1841 in Assen; is gestorven op 4 apr 1913 in Groningen.
    4. Edzardina Johanna Thomassen a Thuessink van der Hoop is geboren op 11 mei 1843 in Assen.
    5. Elisabeth Maria Magdalena Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 4 dec 1844 in Groningen.
    6. Hermanna Louisa Christina Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 17 mei 1846 in Groningen.
    7. Gijsbert Hendrik Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 24 aug 1847 in Groningen.
    8. Anna Hermanna Maria Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 12 jan 1849 in Groningen; is gestorven op 1 aug 1900 in Groningen.
    9. Willemina Adriana Elisabeth Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 29 jun 1850 in Groningen.
    10. Adelgunde Christine Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 26 aug 1851 in Groningen.
    11. Evert Jan Thomassen à Thuessink van der Hoop is geboren op 28 dec 1852 in Groningen.

  3. 10.  Matthijs Pieter Ketelaar

    Matthijs getrouwd Christina Adriana Lucretia Catharina van Convent Ten Oever. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Christina Adriana Lucretia Catharina van Convent Ten Oever
    Kinderen:
    1. 5. Geertruida Ketelaar is geboren op 8 okt 1846 in Rotterdam; is gestorven op 19 jan 1925 in Baarn.