Gerard II van Gelre

Gerard II van Gelre

Mannelijk ca. 1090 - 1133  (~ 43 jaar)

Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Gerard II van Gelre is geboren circa 1090 (zoon van Gerard I van Gelre en Irmengard van Poitou); is gestorven op 16 okt 1133.

    Aantekeningen:

    Gerard II (ook wel Gerard V van Wassenberg) (ca 1090 - 16 oktober 1133) was van 1129 tot 1131/1133 graaf van Wassenberg en Gelre.

    Hij was de zoon van Gerard I van Gelre (Gerard IV van Wassenberg). Toen zijn vader in 1129 overleed volgde hij die op als graaf van Gelre en graaf van Wassenberg. Hij trouwde met Ermgard van Zutphen, de erfdochter van het graafschap Zutphen wier bezittingen bestonden uit gebied ten oosten van de IJssel (Zutphen) en talrijke buitenposten in Friesland, Westfalen en het Rijnland.

    Gerard handhaafde deze erfenis tegen de bisschop van Münster en kreeg daarbij steun van de hertog van Neder-Lotharingen.

    Gerard was vader van:

    Adelheid. Zij trouwde met graaf Egbert van Tecklenburg
    Hendrik (-1182)
    een dochter. Zij trouwde met graaf Hendrik I van Oldenburg-Wildeshausen (-1162).
    Gerard van Oldenburg-Wildeshausen (-13 augustus 1219), van 1191/92 tot 1216 bisschop van Osnabrück en van 1210 tot 1219 aartsbisschop van Hamburg en Bremen
    Christiane van Oldenburg. Zij trouwde met Wedekind von Stumpenhausen
    Beatrix (- ca. 1224), van 1207 tot 1224 abdes in Bassum
    Hendrik II (-1197). In 1162 volgde hij zijn vader op als graaf in Wildeshausen. Hij trouwde met Beatrix van Hallermund. Zij was een dochter van Wilbrand I van Loccum-Hallermund.
    Wilbrand van Oldenburg (vóór 1180 - Zwolle, 26 juli 1233) was bisschop van Paderborn en van Utrecht
    Otto I van Oldenburg (-1218)
    Hij ligt begraven in de kerk van Wassenberg. Gerard werd opgevolgd door zijn zoon Hendrik I.

    Gezin/Partner: Ermgard van Zutphen. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. Hendrik I van Gelre is geboren circa 1118; is gestorven in 1182.

Generatie: 2

  1. 2.  Gerard I van Gelre is geboren circa 1068 (zoon van Gerard III Flamens en NN van Leuven); is gestorven vóór 8 aug 1129.

    Aantekeningen:

    Gerard I van Gelre of Gerard IV Flamens, de Lange genoemd, (ca. 1068 - voor 8 augustus 1129) is de vierde Flamens uit het huis Wassenberg, dat in 1371 in mannelijke lijn uitstierf. Hij was de achterkleinzoon van de stamvader van het huis Wassenberg, Gerard van Antoing.

    Geschiedenis
    Gerard was een zoon van graaf Gerard III Flamens die ca. 1076 overleed, toen Gerard en zijn broer Hendrik van Kriekenbeek nog minderjarig waren. Hij werd opgevoed door zijn oom Dirk 'van de Veluwe', die zelf bezittingen had in de zuid-oostelijke Veluwe, en die tevens het beheer op zich nam over de grafelijke rechten die op Gerard vererfd waren.

    Gerard was heer van Wassenberg van 1085 - 1129. In 1096 werd hij, als Gerard I, ook graaf van Gelre. Hij werd in 1096 ook als landgraaf geattesteerd in een keizerlijke oorkonde: MGH Diplomata Henrici IV nr. 459: Gerardus lantgrave, waarschijnlijk met betrekking tot een rijksleen in de Teisterbant. Daarnaast was hij voogd van Erkelenz, Roermond en Utrecht. Gerard was een van de machtigste edelen van Neder-Lotharingen en probeerde zijn bezit vooral ten koste van de bisschop van Utrecht te vergroten. Dit leidde tot conflicten met Utrecht maar ook met de aartsbisschop van Keulen en de graven van Holland. Op rijksniveau was Gerard een trouw bondgenoot van Hendrik IV (keizer). Samen met zijn neef/broer Gosewijn I van Valkenburg dwong hij de benoeming van Hendriks kandidaat af, als abt van Sint-Truiden. Van Gerard is ook de 'schenking' van de kerk van Echt bekend aan het kapittel van Sint-Servaas te Maastricht, hoewel dat kapittel zich de rechtmatige eigenaar van die kerk waande.

    Huwelijk en kinderen
    Van de eerste echtgenote van Gerard is alleen bekend dat ze gravin Sophia heette. Hij hertrouwde met de weduwe van Koenraad I van Luxemburg, Clementia van Poitiers of Clementia van Gleiberg. Gerard kreeg onder anderen de volgende kinderen:

    Judith (†1151), ook Jutta genaamd. vóór 1105 gehuwd met Walram I Paganus van Limburg (1118-1139), zij bracht als bruidsschat de allodiale goederen en de heerlijkheid Wassenberg in, die of bij overlijden van haar vader in 1129, of bij overlijden van haar broer in 1131/33 in bezit van de Limburgse hertogen kwamen.
    Yolanda van Gelre (ca. 1088 - 21 juni 1164/67), in 1106 of 1107 gehuwd met graaf Boudewijn III van Henegouwen († 1120), als bruidsschat bracht zij allodia bij Dooderwaard en Dalen in. Zij sloot een tweede huwelijk met burggraaf Godfried van Valenciennes
    Gerard II (ca. 1090 - 1131/33)

    Gerard getrouwd Irmengard van Poitou. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Irmengard van Poitou
    Kinderen:
    1. 1. Gerard II van Gelre is geboren circa 1090; is gestorven op 16 okt 1133.


Generatie: 3

  1. 4.  Gerard III Flamens is geboren circa 1022 (zoon van Gerard II Flamens en NN van Hamaland); is gestorven circa 1075.

    Aantekeningen:

    Gerardus III Flamens (ca. 1022 - kort voor 1076) wordt in een bron "comitis Flamensis" (Vlaamse graaf) genoemd.[1]

    Geschiedenis
    In 1053 bleek een Gerhardus als comes of graaf op te treden in Teisterbant en mogelijk in Ratinchem (Renkum).[2] Deze comes Gerhardus wordt geïdentificeerd als Gerard III Flamens.[bron?]

    Gerard III was de eerste heer van Wassenberg die een grafelijkheid bezat.[bron?] Het is niet helemaal duidelijk over welke gebieden Gerard verder nog grafelijk gezag had. Het betrof hier nog oude grafelijke jurisdicties, gouwen of pagi, waarvan de geografische grenzen niet vastlagen. Namens de keizer voerde hij juridische, financiële en militaire taken uit maar in de loop van de elfde eeuw werd het gezag steeds meer als een bezit beschouwd dan een ambt, en gebruikte men de grafelijke rechten om gezag en bezit regionaal uit te breiden. Gelijktijdig ontstond in Europa het dynastieke bewustzijn en het idee dat familiebezittingen een patrimonium vormden. Men zag het bezit als een ondeelbare eenheid dat moest vererven van vader op zoon. Dit familiebezit was de kiemcel van het latere territoritorium Graafschap Gelre.[3] Gerards zoon, de latere Gerard I de Lange zou zich als eerste graaf van Gelre noemen.

    Zevenaar dat ook tot de goederen behoorde, viel in 1047 nog onder het graafschap van Wecelo.[bron?] Het gebied was dus onderhevig aan verscheidene wisselingen, hetgeen verklaard kan worden door de politieke onrust ontstaan na de ondergang van graaf Balderik van Hamaland. De keizer schuift moeizaam met de vrijgekomen gebieden om een evenwichtig gebied te scheppen.

    Opvolging
    Omdat zijn zoon Gerard IV bij zijn overlijden minderjarig was werd Gerard III opgevolgd door zijn broer, Diederik van Heinsberg of Diederik I Flamens, genaamd Dirk 'van de Veluwe'.

    Huwelijk en kinderen
    Gerard III zou gehuwd zijn met een dochter van Hendrik I van Leuven († 1038) met wie hij twee zoons had, die bij zijn overlijden minderjarig waren. Zij kwamen onder voogdij van Lambert II van Leuven, broer van Hendrik I.[4]

    Gerard IV, de latere Gerard I 'de Lange' van Gelre († 1129), voor het eerst in 1096 genoemd als graaf van Gelre
    Hendrik van Kriekenbeek († na 1124)

    Gerard getrouwd NN van Leuven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  NN van Leuven
    Kinderen:
    1. 2. Gerard I van Gelre is geboren circa 1068; is gestorven vóór 8 aug 1129.


Generatie: 4

  1. 8.  Gerard II Flamens is geboren circa 1000 (zoon van Gerard van Antoing en NN NN); is gestorven vóór 1052.

    Aantekeningen:

    Gerard II Flamens (ca. 1000 - voor 1052) uit het huis Wassenberg is een telg uit het in de elfde eeuw gevluchte geslacht Flamens dat door bemiddeling van keizer Koenraad II de heerlijkheid Wassenberg als allodiaal bezit kreeg.

    Geschiedenis
    Hij is mogelijk een en dezelfde persoon als zijn vermeende vader Gerard I. Het bestaan van twee Gerards is niet gebaseerd op bronnen maar alleen op chronologie.

    Gerardus Flamens wordt in een akte van 1042 genoemd als getuige bij een ruil tussen de abdij Stavelot en de kerk van Bamberg. Uit deze akte blijkt dat hij geen graaf was.

    Huwelijk en kinderen
    Gerard was gehuwd met een jongere dochter van Diederik van Hamaland, de oudste zoon van Adela van Hamaland. Aan Gerard II worden drie zonen en mogelijk een dochter toegekend.

    Gerard III Flamens (* rond 1022 - † kort voor 1076), die hem opvolgde, was graaf in de Hettergouw (1067)
    Diederik I Flamens genaamd Dirk 'van de Veluwe' († 1082), die zijn broer opvolgde voordat diens zoon Gerard IV meerderjarig werd
    Willem I Flamens (* in of voor 1024 - † 1076), bisschop van Utrecht
    mogelijk een dochter, die de brug zou kunnen slaan naar de latere bannerheren van Rheden-van Baer

    Gerard getrouwd NN van Hamaland. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  NN van Hamaland
    Kinderen:
    1. 4. Gerard III Flamens is geboren circa 1022; is gestorven circa 1075.